ОЈО: Ќе се истражува кој помогнал во бегството на Војминовски – ММС
ММС

Објавено на: 01/17/19 1:04 PM

ОЈО: Ќе се истражува кој помогнал во бегството на Војминовски

Јавното обвинителството би се вклучило со кривичен прогон против лица кои евентуално му овозможиле бегство на обвинетиот Никола Војминовски, осуден за нападот врз пратеникот Зијадин Села, доколку МВР, кој е надлежен орган за контрола и надзор на мерката куќен притвор, обезбеди релевантни докази што би укажале на извршено кривично дело кое се гони по службена должност.
-Со пресуда на Основниот суд Скопје 1, која се однесува на обидот за убиство на пратеникот Зијадин Села, за виновни беа огласени седум обвинети лица кои добија затворски казни. Во текот на кривичната постапка, присуството на сите обвинети лица од нивното лишување од слобода беше обезбедено со мерка притвор, меѓу кои и на обвинетото лице кое сега е во бегство. За ова лице, одбраната во текот на главната расправа поднесе предлог за укинување на мерката притвор и нејзина замена со мерка куќен притвор или мерки на претпазливост, а притоа како аргумент ја наведе влошената здравствена состојба предизвикана од кардиоваскуларни проблеми на обвинетиот. Кривичниот совет на Судот го прифати овој предлог и на лицето му определи мерка куќен притвор на почетокот на мај 2018 година. Судот ја прифати наведената причина од страна на одбраната во која и јавноста неспорно можеше да се увери кога на 18 април 2018 година обвинетиот колабираше на едно од рочиштата и интервенираше итната медицинска помош. Сведочењето на обвинетиот во друг судски процес нема никаква поврзаност со замената на мерката притвор во куќен притвор – соопшти денеска ЈОРМ.

Оттаму посочуваат дека по завршување на главната расправа и објавата на затворските казни, надлежниот јавен обвинител предложил ваквата мерка да продолжи до правосилност на пресудата, а поради тоа што состојбата заради која мерката куќен притвор била определена сé уште постоела.

– Откако Министерството за внатрешни работи утврди дека обвинетиот ја нарушил мерката куќен притвор, надлежниот јавен обвинител беше усно известен. МВР од него доби задолжение писмено да биде известен Судот, со оглед на тоа што, согласно Законот за кривична постапка, во оваа фаза Судот е надлежен за следење на мерките за обезбедување на  присуството. Доколку МВР, кој е надлежен орган за контрола и надзор на мерката куќен притвор, обезбеди релевантни докази кои би укажале на извршено кривично дело кое се гони по службена должност, Обвинителството би се вклучило со кривичен прогон против лица кои евентуално му овозможиле бегство на обвинетиот – посочуваат во соопштението од Обвинителството.

Инаку, во овој предмет, пет лица и натаму се во притвор до правосилност на пресудата, а уште едно лице е во куќен притвор, кој исто така беше променет пред објавата на пресудата. И во овој случај станува збор за обвинет со сериозна здравствена состојба, кој на 06.06.2018 година, за време на главната расправа, падна во бессознание и од страна на итната медицинска помош му беше измерен висок крвен притисок кој надминувал 240/190 mmHg.

Во целиот тек на постапката, од замената на мерката притвор во куќен притвор до донесување и објава на пресудата, до надлежниот јавен обвинител не беа доставени никакви податоци или информации за евентуално бегство на обвинетиот по кого сега е распишана потерница, ниту такви податоци постојат за другиот обвинет кој се наоѓа во куќен притвор.