ЕУ повеќе увезува отколку што извезува во светот – ММС
ММС

Објавено на: 01/16/19 5:18 PM

ЕУ повеќе увезува отколку што извезува во светот

Европската Унија во ноември 2018 година забележила помала размена на стоки со светот, наспроти брзиот раст на увоз во однос на извоз, додека надворешнотрговскиот биланс на еврозоната покажал вишок, покажува првата проценка на европскиот статистички уред.

Во студијата се 28-члнеки на ЕУ, според сезонските неприлагодени податоци, во светот извезла стока со вкупна вредност од 172,7 милијарди евра, што претставува зголемување од 2,6 отсто во однос на истиот месец минатата година.

Целиот текст можете да го прочитате на Денар.