Бројот на населението во Кина во „незапирлив“ пад – ММС
ММС

Објавено на: 01/8/19 7:35 PM

Бројот на населението во Кина во „незапирлив“ пад

Кина ќе се соочи со „незапирлив“ пад на бројот на населението во текот на следните децении како и со се помал број на работници кои би го поддржале општештвото што старее, се вели во извештајот на еден од водечките кинески институти.

Извештајот на Кинеската академија за општествени науки, кој доаѓа три години откако Кина ја укина својата долгогодишна политика на едно дете, предупредува дека „ерата на негативен раст на населението е речиси овде“ и предвидува дека бројот на населението ќе го достигне својот врв од 1,44 милијарди во 2029 година.

Целиот текст можете да го прочитате на Денар.