Пловдив и Матера-Европски  престолнини  на културата за 2019 – ММС
ММС

Објавено на: 01/4/19 1:18 PM

Пловдив и Матера-Европски  престолнини  на културата за 2019

Бугарскиот град Пловдив и италијанскиот Матера на една година ја преземаат титулата европски престолнини на културата 2019,објави Европската комисија .

Пловдив е првиот бугарски гар на кој му е доделана титулата ,европска престолнина на културата.програмата под слоганот”Заедно ” во текот на 2019 на целиот регион ќе му отвори нови можности и ќе го презентира градот на меѓународната сцена.

Ќе се организираат повеќе од 300 проекти, кои што ќе се одвиваат не само во Пловдив туку и во централниот регион на Бугарија,во Варна Софија и во Велико Трново.

Под слоганот ” отворена иднина ” програмата на италијанскиот град Матера ќе се фокусира на социјалната и културна вклученост и иновативност низ соработка.

Програмата “Европска престолнина на културата” е востановена на 13 јуни 1985 година на предлог на грчката министерка за култура Мелине Меркоури од тогаш прерасна во една од најистакнатите културни иницијативи во Европа.

Од тогаш до сега Европски престолнини на културата е именувани повеќе од 40 градови.