Католиците и дел од православните вечер го празнуваат Бадник, во пресрет на Божик – ММС
ММС

Објавено на: 12/24/18 1:47 PM

Католиците и дел од православните вечер го празнуваат Бадник, во пресрет на Божик

Католичките верници и дел од православните христијани кои времето го сметаат по Грегоријанскиот календар денеска го слават Бадник, во пресрет на Божик, раѓањето на Исус Христос.

Во Македонија централната прослава по повод празникот ќе се одржи во католичката црква „Пресвето Срце Исусово” во Скопје. Светата божикна литургија ќе ја предводи бискупот скопски и епарх струмичко-скопски Киро Стојанов.

Божик утре го слават и Грчката, Бугарската, Романската, Украинската и Грузиската православна црква кои го прифатија Грегоријанскиот календар.

Преостанатиот православен свет кој се води според Јулијанскиот календар, меѓу кои и Руската, Српската и Македонската православна црква, Ерусалимската патријаршија, како и дел од монасите на Света Гора, Божик ќе го одбележат на 7 јануари.