Во Собранието продолжува дебатата за Предлог-буџетот за 2019 – ММС
ММС

Објавено на: 12/21/18 8:05 AM

Во Собранието продолжува дебатата за Предлог-буџетот за 2019

Во македонското Собрание денеска треба да продолжи расправата по дополнетиот Предлог-буџет за 2019 година.

Расправата почна завчера кога пратениците од парламентарното мнозинство оценија дека предложениот буџет е социјален и со многу инвестициски вложувања, а опозицијата критикуваше дека тој е мегаломански, неразвоен и оти власта нема капацитет да реализира проекти.

Министерот за финансии Драган Тевдовски образложи дека главните цели на предложениот буџет се повисоки стапки на економски раст, подобар животен стандард на населението, повисоко ниво на социјална правда и повеќе пари за евроинтегративните процеси.

Вкупните приходи се планирани на 210,8 милијарди денари, а расходите се на ниво од 228,5 милијарди денари. Буџетскиот дефицит ќе изнесува 17,7 милијарди денари, односно 2,5 отсто од БДП, а растот на економијата е проектиран на 3,2 проценти. За капиталните инвестиции се издвоени 26 милијарди денари.

Извор: МИА