Божиќните песни годишно заработуваат по неколку стотина илјади фунти – ММС
ММС

Објавено на: 12/20/18 5:09 PM

Божиќните песни годишно заработуваат по неколку стотина илјади фунти

Авторите на топ 10  божиќните песни можат да живеат до крај на животот без да работат. Приходите од авторски права што им стигнуваат секоја година, им се сосема доволни за тоа. Спроведеното истражување покажа дека најдобрите песни секоја година заработуваат фантастични износи, иако се создадени многу одамна.

Топ 10 со заработка:

  1.  “Merry Xmas Everybody” by Slаde £ 1 милион (авторски права годишно)
  2. “Fairytale of New York” by The Pogues and Kirsty MacColl £ 400,000
  3. “All I Want for Christmas is You” by Mariah Carey£ 400,000
  4. “White Christmas” by Bing Crosby £328,000
  5. “Last Christmas” by Wham! £300,000
  6. “Wonderful Christmastime” by Paul McCartney £260,000
  7. “Stop the Cavalry” by Jona Lewie £120,000
  8. “2000 Miles” by The Pretenders £102,000
  9.  “Mistletoe and Wine” by Cliff Richard £100,000
  10. “Stay Another Day” by East 17 £97,000

Според ова,  Ноди Холдер и Џим Леа од Slade секојa година си земаат по 500.000 фунти годишно, од песна што беше број еден во топ листите на Велика Британија во 1973 година, а подоцна и во 1989 година.
“Тоа е дефинитивно пензиски план, да”. Никогаш не беше создадено со таква намена, но песната живее сама за себе, дефинитивно … Се користи за реклами, се користи во филмови, се користи за секакви нешта”,изјави Холдер за Би-Би-Си.