Предлог амандманите на Уставот тема на дебата во Собранието – ММС
ММС

Објавено на: 12/19/18 4:32 PM

Предлог амандманите на Уставот тема на дебата во Собранието

Комисијата за уставни прашања денеска ја продолжи дебатата за предлог-амандманите на Уставот, вклучувајќи го тука и предложениот уставен закон за нивнот спроведување. Во фокус на дебатата беше државјанството односно членот 2 и ставот 2 каде што се предвидува државјанството да биде „македонско/граѓани на Република Северна Македонија“ – формулација со која не се согласуваат пратениците од Алијансата на Албанците Зијадин Села и Фадил Зендели од Беса.

Вицепремиерот за европски прашања Бујар Османи реплицирајќи им на пратениците Албанци рече дека интервенциите се направени во согласност со Договорот од Преспа, што беше и причина за уставни измени, додека етничките прашања се опфатени со Охридскиот рамковен договор, кој ќе стане составен дел на Уставот.

Опозицискиот пратеник Панчо Минов од ГРОМ, чии што предлози за интервенирање во уставните амандмани делумно беа прифатени од страна на Владата особено во делот на примената на Преспанскиот договор, рече дека тоа многу ќе влијае на неговото гласање на пленарната седница кога и треба да се донесат уставните амандмани, а која, како што веќе е закажано, треба да започне на 9 јануари. Минов предупреди дека во вака специфичен момент за Македонците кога се менува уставното име на државата, што предизвикува револт, горчина, болка, на седницата на Комисијата се оспорува идентитетот на мнозинството граѓани и оти треба да се потенцира дека сето ова има една смисла а тоа е влез во ЕУ и НАТО.

Соња Мираковска од НСДП истакна дека ја радува промената направена во Преамбулата, но истовремено жали што опозициските пратеници нема да учествуваат во дебатата за амандманите, со надеж дека ќе се пријават за пленарна седница.

За Предлог-уставниот закон беа поднесени седум анамндмани и тоа Алијансаната на Албанците, од Беса, Мухамед Зекири и Независната пратеничка група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата. Амандмани на предлог-амандманите за пленарната седница може да се понесуваат најдоцна осум дена пред почетокот на седницата, која е закажана за 9 јануари следната година.