Експертски прогнози: Економиите на Индија и Франција ќе ја надмината британската – ММС
ММС

Објавено на: 12/19/18 12:56 PM

Експертски прогнози: Економиите на Индија и Франција ќе ја надмината британската

По напуштањето на ЕУ следната недела, Велика Британија би можела да падне од петтото на седмото место на листата на најголеми светски економии – прогнозираат експертите на консултантската фирма „Прајсвотерхаус Куперс“ (ПвЦ). Според нив, Индија би можела да ја потисне Велика Британија од петото место, а за едно место земјата би била надмината и од Франција, чија економија би станала шеста најголема во светот.

Експертите оценуваат дека во текот на 2019 година економскиот раст на Велика Британија би можел да изнесува 1,6 проценти, доколку земјата без поголеми проседици успеа да го надмине шокот од евентуално истапување од ЕУ без договор. Според консултантската куќа, во наредната година француската економија ќе забележи раст од 1,7 проценти, а индиската од 7,6 отсто.

Економистот на ПвЦ, Мајк Џејкман посочува дека Велика Британија и Франција изминативе години во неколку наврати си ги менуваа местата на листата на најголеми светски економии, но дека оваа и следната година „тасот на вагата ќе натежне“ кон француската економија.