Хакери со години ги читале пораките на ЕУ дипломатите – ММС
ММС

Објавено на: 12/19/18 8:45 AM

Хакери со години ги читале пораките на ЕУ дипломатите

Хакерите со години имале пристап до разговорите и пораките на дипломатите на ЕУ, пишува Њујорк тајмс.Како што е наведено, илјадници пораки се пресретнати, во кои дипломатите разговараат за голем број теми – од американскиот претседател Доналд Трамп до светската трговија.

Пропустот  бил откриен од сајбер-безбедносната компанија Површина 1.
Европските официјални лица велат дека меѓу протечените  пораки нема од оние што се означени како доверливи или под назнака „тајна“.

Експерт за Њујорк тајмс изјави дека методите на хакерите се слични со оние што ги користи кинеската армија.

Меѓу пресретнати пораки е разговор меѓу американскиот и кинескиот претседател.
Хакерите дошле до пораките на бројни други институции, вклучувајќи ги и Обединетите нации.