Истражување: Органската храна полоша од обичната – ММС
ММС

Објавено на: 12/18/18 4:46 PM

Истражување: Органската храна полоша од обичната

Во последните десетина години спроведени се бројни научни студии во кои е споредувана органската храна со конвенционалната. Тие засега не успеале да претстават некои уверливи податоци, кои би покажале дека органските производи, кои честопати се два до трипати поскапи, нутриционистички се значајно подобри од конвенционалните.

Една опсежна студија на оваа тема, спроведена во 2017 година, утврдила дека органската храна има помали траги на пестициди, но тоа не значи дека ги нема воопшто бидејќи и во органското земјоделство може да се користат некои пестициди.

Целиот текст можете да го прочитате на Денар.