Кинеска компанија го презеде рудникот Бор – ММС
ММС

Објавено на: 12/18/18 1:20 PM

Кинеска компанија го презеде рудникот Бор

Кинеската компанија Зиџин Мајнинг денеска официјално го презеде базенот за рударство (RTB) во Бор.

Кинеската компанија беше избрана за стратешки партнер на РТБ кон крајот на август и планира да инвестира вкупно 1,46 милијарди долари.
Кинеската компанија има обврска да инвестира 350 милиони долари во докапитализација. Kомпанијата има 63 отсто сопственост на РТБ.
Кинезите се обврзаа да ги зачуваат сите 5.000 работни места и да инвестира 200 милиони долари во порамнување на долгот, чие покривање е предвидено со претходно подготвениот  план за реорганизација.

Кинескиот партнер има амбициозен план за топилницата, која има капацитет за производство од 80.000 тони, а во моментов произведува околу 43.000 тони.
Странскиот стратешки партнер на Кина планира  да работи со полн капацитет од 80.000 тони за три години, а по шест години да произведе помеѓу 120.000 и 150.000 тони.

Зиџин се обврза да инвестира 136 милиони долари во екологијата и решавање на проблемите со животната средина.
Компанијата Зиџин е една од најголемите кинески производители на злато и е втора по големина во производството на бакарни руди.

Во девет земји има 17.500 работници, а минатата година компанијата беше на 22-то место од листата на највредните рударски компании во светот.

Годишниот приход на компанијата изнесува 10 милијарди евра, додека нето добивката на групата достигнува повеќе од 230 милиони евра.