Тетово пак ги дели неславните места на најзагадените градови во Европа – ММС
ММС

Објавено на: 11/1/18 8:06 AM

Тетово пак ги дели неславните места на најзагадените градови во Европа

Тетово пак ги дели неславните места на најзагадените градови во Европа. Најновата студија на Светската здравствена организација покажа дека градот под Шара е меѓу десетте најзагадени градови во Европа во 2018 година.

Студијата на светската здравстена организација вели дека како најголеми причини за загадениот воздух дури и во време кога не е сезона на аерозагадување е користењето на јаглен лигнит во домаќинствата и индустријата, но и неконтролираниот сообраќај и возила од каде се емитуаат штенти гасови. Граѓаните наведуваат и ред други фактор, кои приддонесуваат за зголемување на аерозагаденоста.

Инау студијата на светската здравствена органзиација се однесува за оваа година, кога Југохром за кој се сметаше дека е најголем загадувач на воздухот не работи.  

Освен Тетово и Тузла во Босна и Херцеговина е рангиран меѓе десетте најзагадени градови во Европа.

Зоран Димовски