Јавни места и предмети кои се легло на зараза – Вирусот може да живее и до 17 дена – ММС
ММС

Објавено на: 01/9/23 11:22 AM

Јавни места и предмети кои се легло на зараза – Вирусот може да живее и до 17 дена

Сезоната на настинки и грип се уште е во полн ек, а бактериите и вирусите може да се најдат на секој чекор, почнувајќи од кваките на вратите до продавниците.

Еве на кои места треба да обрнеме повеќе внимание:

Банкомати
Банкоматите се меѓу најфреквентните предмети, особено на почетокот на месецот кога доспева платата. Ретко кој обрнува внимание на миење раце по подигање пари, па дури и во брзање е малку потешко. Затоа, секогаш е добра идеја со себе да носите влажни марамчиња или антибактериско средство за дезинфекција на рацете. Исто така, избегнувајте да го допирате лицето со валкани раце. Покрај банкоматите, почва за бактерии можат да бидат и парите. Научниците докажаа дека вирусот на грип може да остане на пари дури 17 дена.
Менија
Менито во ресторанот го допреле и прочитале неколку луѓе пред вас и оставиле бактерии на него. Обично тие не се дезинфицираат толку често. Затоа, следниот пат кога ќе одите во ресторан, не заборавајте да ги измиете рацете, прво да нарачате, а потоа да ги измиете рацете.

Колички во маркет
Количките на тркала може да бидат полни со бактерии. Антибактериските марамчиња или марамчиња се најдоброто решение. Не е лоша идеја да ги избришете рачките на количката, особено ако имате мали деца.

(МОНДО)