Жените кои не јадат месо се повеќе склони кон кршење на колковите, тврди едно британско истражување.
Истражувачите следеле диети на 26.000 жени 20 години и откриле дека вегетаријанските жени имаат поголема веројатност да доживеат фрактури на коските отколку жените кои јаделе месо.
Експертите од Универзитетот во Лидс велат дека некои вегетаријански жени немаат доволен внес на хранливи материи кои се добри за здравјето на коските и мускулите, па затоа се изложени на поголем ризик од фрактури.
Сепак, авторите на студијата наведуваат дека тоа не значи дека треба да се одбие вегетаријанската исхрана.
Истражувачите анализирале група жени на возраст меѓу 35 и 69 години за да ја проверат врската помеѓу здравјето и исхраната.
Околу 28 отсто од испитаниците се вегетаријанци, а еден отсто од нив имаат веганска исхрана.
По 20-годишна возраст, 822 жени или три отсто од испитаниците велат дека го скршиле колкот.
„Студијата покажува дека постои потенцијален ризик од фрактура на колкот кај вегетаријанските жени.
„Меѓутоа, како и кај секој тип на диета, важно е да се одреди здравствената состојба и кои хранливи материи се потребни за здрав живот“, вели Џејмс Вебстер, водечки автор на студијата.
Тој наведува дека често има недоволно внесување на протеини и калциум во вегетаријанската исхрана, кои обично се наоѓаат во поголем процент во месото отколку во растенијата.
„Ниското внесување на овие супстанции може да ги ослаби коските и мускулите, а потоа тие се изложени на поголем ризик од фрактури“, објаснува Вебстер.
Сепак, авторот на студијата истакнува дека постојат неколку варијанти на вегетаријанска исхрана и дека таа се разликува од личност до личност, па затоа може да биде „здрава или нездрава, исто како диета која содржи производи од животинско потекло“.
Научниците велат дека жените можат да одржуваат здрави коски со одржување здрава тежина, додавање на хранливи материи како Б12 во нивната исхрана и останување активни.
„Оваа студија е само дел од поголемата слика за исхраната и здравите коски и мускули во староста.
„Потребни се дополнителни истражувања за да се тестира улогата на телесната тежина и да се откријат причините за различните резултати кај вегетаријанците и оние кои јадат месо“, вели коавторот на студијата Дарен Гринвуд.
Коавторката, професорката Џенет Кејд, вели дека истражувањето е „важен чекор“ во разбирањето на потенцијалниот ризик на долготрајна диета базирана на растителна храна и „што би можело да се направи за да се ублажат ризиците“.
Истражувачите рекоа дека е потребна дополнителна работа за да се процени дали може да се најдат слични резултати кај мажите.
Извор: BBC