Нов вирус се појавил во Кина, поопасен од корона – Кои се симптомите? – ММС
ММС

Објавено на: 08/10/22 9:28 AM

Нов вирус се појавил во Кина, поопасен од корона – Кои се симптомите?

Хенипавирусот Лангија, кој може да се пренесе од животните на луѓето, е откриен во Кина, а досега се пријавени 35 човечки инфекции, соопшти тајванскиот Центар за контрола на болести (ЦДЦ), додавајќи дека нацијата ќе воспостави метод за тестирање на нуклеинска киселина за да се идентификува вирусот , пишува Тапеи Тимес.
Студијата насловена како „Зоонотичен хенипавирус кај фебрилни пациенти во Кина“ објавена во “New England Journal of Medicine”  во четвртокот вели дека во Кина е идентификуван нов хенипавирус поврзан со човечка болест што предизвикува треска.
Студијата вели дека истрагата идентификувала 35 пациенти со акутна инфекција со лангија хенипавирусот во кинеските провинции Шандонг и Хенан, а 26 од нив биле заразени само со вирусот Лангија, без други патогени.

Дури 26 пациенти развиле симптоми вклучувајќи треска (100 проценти), замор (54 проценти), кашлица (50 проценти), губење на апетит (50 проценти), мускулна болка (46 проценти), гадење (38 проценти), главоболка (35 проценти) и повраќање (35 проценти).

Тие, исто така, покажаа намалување на белите крвни зрнца (54 проценти), низок број на тромбоцити (35 проценти), откажување на црниот дроб (35 проценти) и откажување на бубрезите (8 проценти).

Запрашан за потврда, заменик-генералниот директор на ЦДЦ, Чанг Јен-хсианг, во неделата рече дека според студијата, не е пријавен пренос на вирусот од човек на човек и дека серолошкото истражување на домашните животни покажало дека 2 отсто од козите биле тестирани и 5 отсто. од тестираните кучиња биле позитивни.

Резултатите од тестовите на 25 видови диви животни сугерираат дека шурките (мали цицачи кои се слични на кртовите) би можеле да бидат природен резервоар на хенипавирусот Лангија, бидејќи вирусот бил пронајден кај 27 проценти од субјектите, рече тој.

Чанг рече дека 35-те пациенти во Кина немале близок контакт едни со други или заедничка историја на изложеност, а следењето на контакт не покажало пренос на вирусот меѓу блиските контакти и семејството, што укажува на тоа дека човечките инфекции може да бидат спорадични.

Сепак, бидејќи ЦДЦ допрва треба да утврди дали вирусот може да се пренесе меѓу луѓе, треба да обрнат големо внимание на дополнителни ажурирања за вирусот, рече тој.

„Бидејќи вирусот Лангија е новооткриен вирус, тајванските лаборатории ќе треба да воспостават стандардизиран метод за тестирање на нуклеинска киселина за да го идентификуваат вирусот, за да може да се следат човечките инфекции, доколку е потребно“, додаде Чуанг.

LayV е класичен пример на зоонотичен ханипавирус. Досега се идентификувани два типа – вирусот на хендра, кој првпат беше откриен во предградието на Бризбејн и вирусот Нипа. И двата вируса доведуваат до инфекции кои можат да бидат фатални.