Зачинетите компири секогаш се добра закуска, послужени со некој сос или како додаток на месо, риба или зеленчук. Својата крцкавост ја должат на лебните трошки, а слаткоста на зачините, кои по желба можете да ги прилагодите по сопствен вкус.
За да се испечени рамномерно, исечете ги на кришки со еднаква големина. Можете да ги послужите со сос од јогурт и свежи билки или сос од домати и вашето омилено пиво.
Состојки:
1 кг компири
2 лажици сончогледово масло
2 лажици лебни трошки
1 лажичка црвен пипер
1 лажичка сува мајчина душица
прстофат црн бибер
прстофат чили
Подготовка:
Компирите исчистете ги, исушете ги со впивачка хартија и потоа исечете ги по должина на осмини. Ставете ги во сад, премачкајте ги со масло и измешајте ги. Лебните трошки и зачините измешајте ги во најлонска кеса, додадете ги парчињата компири и протресете ги за да бидат рамномерно обложени.
Обложете лист со хартија за печење, ставете ги компирите и печете 35-40 минути на 200 степени целзиусови додека не станат златно кафеави и крцкави.
Извор: hr.n1info.com