Кондомите не ја спречуваат заразата од мајмунски сипаници – Препорака на институтот за јавно здравје на Србија – ММС
ММС

Објавено на: 07/7/22 4:18 PM

Кондомите не ја спречуваат заразата од мајмунски сипаници – Препорака на институтот за јавно здравје на Србија

Институтот за јавно здравје на Србија издаде препораки за спречување на ширење на вирусот мајмунска сипаница за време на масовни настани, бидејќи во соседството веќе се забелеѓани пет случаи.

– Настаните кои вклучуваат масовни собири, но и собири од помал обем, особено настани од меѓународен карактер, во епидемиолошка смисла претставуваат ризик за појава и пренесување на заразни болести. Високата густина и мобилност на присутните, малата перцепција за здравствените ризици дополнително поддржана од фестивалската атмосфера, заедно со почестите ризични сексуални контакти, придонесуваат за полесно пренесување на инфекциите, вклучително и можна појава на случаи на мајмунски сипаници, велат од Институтот.

Од таму велат и дека доминантен пат на пренесување е близок контакт за време на сексуална активност, а употребата на кондоми не го спречува преносот на мајмунска сипаница.
– Пренесувањето на вирусот може да се случи и преку контакт кожа на кожа, кој не е поврзан со сексуална активност, преку респираторни капки, во контакт со контаминирани материјали како што се: облека или постелнина, на пример за време на чистење на просторијата. Сè уште не е јасно дали луѓето без симптоми можат да го пренесат вирусот, што е дополнителна причина за поголемо внимание – наведуваат во препораките.

За да се намали ризикот од пренос на мајмунска сипаница за време на одреден собир, неопходно е да се почитуваат следниве мерки за заштита:

– Лицата кои имаат симптоми и знаци на мајмунска сипаница, како и лицата кои се сомневаат или биле изложени на инфекција, треба да избегнуваат близок контакт со кое било друго лице, да одат на собири и да ги следат советите на лекарот. Треба да се избегнува близок контакт, вклучително и сексуален контакт, со некој кој има знаци и симптоми на мајмунска сипаница. Мажите кои имаат сексуални односи со други мажи, а особено оние кои имале сексуални односи со повеќе партнери или со непознат партнер, треба редовно ја следат нивната здравствена состојба, да се консултираат  со лекар и избегнуваат сексуални…

Извор: Новости.рс