Ако не сакате да мерите маснотии на лажица, а сакате да изгубите неколку килограми, можеби е најдобро да се држите до најздравите методи за термичка обработка на јајцата.
Популарното јајце на око наместо на масло можете да го направите на вода. И не, не е толку комплицирано како што звучи.
Како да се испржи јајце?
Загрејте ја водата во подлабоко тенџере. Скршете го јајцето и ставете го на плитка чинија. Кога водата ќе зоврие, намалете ја температурата на минимум. Мешајте со лажичка за да направите вител во тенџерето во средината. Додадете една до две лажици алкохол или јаболков оцет во водата. Внимателно вметнете го изматеното јајце во средината на зовриената вода. Варете го јајцето околу три минути или додека не стане бело и тврдо однадвор, но течно во средината.