Поради хроничниот недостиг на работници во туризмот, Хрватска регрутира луѓе во соседните балкански земји, па дури и од Азија. Хрватска се бори со ова со години, а ситуацијата се влоши по пандемијата.
Според официјалните проценки, оваа година на туристичката индустрија би можело да и недостасуваат 10.000 работници.
„Состојбата е загрижувачка“, вели Станислав Бришкоски, сопственик на ресторан во Ровињ и претседател на Еснафот на угостители.
Хрватска очекува туристичко закрепнување: веќе прими речиси три милиони посетители во првите пет месеци од оваа година, речиси три пати повеќе од лани, што е добар знак за шпицот на летната сезона во јули и август.
Земјата со 3,8 милиони жители беше домаќин на рекордни 21 милион посетители во 2019 година.
„Желбата за патување е голема… туристите ќе дојдат“, рече Вељко Остојиќ, директор на Хрватскиот туристички одбор.
Остојиќ рече дека рекордот од 2019 година може да биде соборен, доколку војната во Украина не ескалира, но на секторот му требаат работници.
Откако Хрватска влезе во Европската унија во 2013 година, повеќе од 250.000 Хрвати ја напуштија земјата во потрага по подобар живот во Германија, Австрија или Ирска. Минатата година Хрватска ги укина квотите за странски работници, при што прифати најголем број работници кои не се членки на ЕУ од соседните балкански и азиски земји. До јуни издаде повеќе од 51.000 работни дозволи за странци, главно во градежниот сектор, а потоа и во угостителството и туризмот.
Тоа е речиси двојно повеќе од истиот период во 2021 година, а се очекува годинава да бидат издадени речиси 100.000 дозволи.
„Да се работи овде во Европа е можност која се дава еднаш во животот“, рече Џејмс Пепито (32), градинар во кампот Мон Перин во близина на Ровињ.
Филипинецот, кој работеше во Оман и Катар пред да пристигне во Хрватска пред две години, се надева дека ќе остане уште една година.
Имам добро искуство, затоа се уште сум во Хрватска“, вели тој, пофалувајќи ја платата, времето и добрите колеги.
Пинои 385, филипинската агенција за вработување, најде работа за Пепита и уште 1.700 луѓе. До крајот на годинава треба да се вработат уште околу 500 готвачи, собарки, келнери и пекари.
„Мораме да разбереме дека недостигот на работници не е само актуелен, туку долгорочен проблем и соодветно да планираме вработување“, рече сопственикот на агенцијата Стјепан Јагодин.
Давид Трајановиќ, 21-годишен Србин кој работи како келнер во ресторан во Бејл, како причини поради кои работи во Хрватска наведе „подобра плата отколку дома, малку добра забава, лето, море“.
Додека странските работници пополнуваат работни места, познавачите на туристичката индустрија велат дека треба да се обидат да ги привлечат и Хрватите.
Бришкоски, сопственик на ресторан во Ровињ, рече дека владата треба да ги промовира стручните училишта, кои сега имаат помалку ученици од порано, за да ги едуцираат младите за туристички професии.
Марин Медак, кој вработува 60 луѓе во неговите два загрепски ресторани, меѓу кои и девет Филипинци, смета дека општите работни услови се многу поважни од парите.
Угостителските работници очекуваат нормални услови за работа, не премногу прекувремени часови, нормални смени, не преголема работа, пристојна плата“, вели Медак, поранешен претседател на Националната асоцијација на угостители.
Извор: rs.n1info.com