„Суво и блуткаво! Лажго од социјални мрежи“ – Луѓето го критикуваат турскиот готвач Салт Бае за неговата вечера од 43.000 евра – ММС
ММС

Објавено на: 06/10/22 9:00 PM

„Суво и блуткаво! Лажго од социјални мрежи“ – Луѓето го критикуваат турскиот готвач Салт Бае за неговата вечера од 43.000 евра

Стек-куќата „Nusr-Et“, отворена минатата година во лондонскиот Најтсбриџ, заврши на 17.423 место од 17.493 лондонски ресторани, според TripAdvisor. Исто така, се најде на 265-то место од 265 ресторани во британскиот главен град.

Ретко кој би очекувал ваква судбина да го снајде ресторан во сопственост на турскиот готвач Нусрет Гокче, попознат како интернет сензацијата „Солт Бае“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Во 2017 година светот буквално полуде по Турчинот поради неговиот, како што се пишуваше, „сензуален и еротски“ пристап кон преработката на храната, особено месото. Не требаше многу време за неговото додавање „пршка сол“ на стекот да стане ултра популарно меме.

Нусрет Гокче има цел синџир на ресторани за стек-хаус во неколку турски градови, како и во Дубаи, Њујорк, Миконос и има послужено ѕвезди како Антонио Бандерас, Томи Хилфигер, Ашер, Андреа Бочели, Ал Пачино, брендот Валберк, Малума и многу други.

Лондонскиот ресторан долго време го најавуваше отворањето, но работите не беа многу светли од самиот почеток на работата на тоа место. Солт Бае најпогоден поради апсурдно високите цени – нема медиум на островот кој не пишувал за случајот со гостите кои за својата вечера добиле сметка од 37.000 фунти или околу 43.000 евра.

Ресторанот на TripAdvisor има 126 критики, а просечната оценка е мизерни две ѕвезди. Повеќе од половина, 75 оценувачи, своето искуство во ресторанот го опишале како „страшно“, а само 30 како одлично.

Еден разочаран гостин напиша: „Сува суво суво. Блуткаво. Очигледно, Salt Bae заштедува на сол – како и сите други вкусови. Џабе пари. Лажго од социјалните мрежи. Жал ми е се луѓе кои се убедени дека ова е добра храна“.

Рецензентот кој даде  пет ѕвезди верува дека „критичарите мора да пораснат“.

– Моето искуство беше пријатно. Дефинитивно го препорачувам доколку имате пари и време – додаде тој.

Оценувач исто така даде минимална оценка, велејќи на крајот од долгото објаснување (намуртен персонал, нејасен ценовник, медиокритетна храна, превисоки цени) дека сигурно ќе продолжи да го следи шарениот газда Солт Беј на социјалните мрежи, но никогаш нема да стапне во некој од неговите ресторани.

извор: wanted.mondo.rs

фото: Инстаграм