Кои се можните последици од конзумирањето краставици? – ММС
ММС

Објавено на: 05/16/22 9:58 AM

Кои се можните последици од конзумирањето краставици?

Ако сакате да јадете краставица во салата или како додаток на некое јадење со хумус, може да се радувате на бројните здравствени предности од оваа намирница. Сепак, постојат и одредени нуспојави со кои треба да бидете внимателни, особено ако имате некакви проблеми со желудникот.

Краставицата може да ви помогне во превенирањето дијабет

Во исхраната на дијабетичарите важно е да се конзумира храна со нисок гликемиски индекс. Тој всушност претставува број доделен на различни намирници кои се движат од 0 до 100. Колку е поголем гликемискиот индекс на храната, толку повеќе шеќерот во крвта ќе се зголеми по конзумирањето. Краставиците имаат гликемиски индекс 15, што ги прави храна со релативно мал број.

Конзумирањето храна со низок ГИ може да помогне да се намали отпорноста на инсулин, што пак помага да се намали ризикот од дијабетес тип 2, според списанието Nutrition.

Ќе бидете повеќе хидрирани

Според истражувањето на француската и британската популација објавено во списанието Nutrients, краставиците се состојат од повеќе од 95% вода, што значи дека освен што се крцкава ужина, добивате и солидна доза течност кога ги јадете.

Можете да изгубите тежина

Во една шолја краставица има само 16 калории, што значи дека имаат мала енергетска густина. Според студијата на списанието Nutrients фокусирана на енергетската густина на храната, постои врска помеѓу консумирање храна со помала енергетска густина и губење на тежината. Покрај тоа, поради високата содржина на вода, краставиците се исклучително заситувачки и нискокалорични, што ги прави одлична ужина.

Може да имате почести гасови

Иако позитивната страна на јадењето краставици е тоа што можете да избегнете запек, негативната страна е што краставиците исто така можат да предизвикаат вишок гасови.

Според UC Davis, краставиците содржат кукурбитацин, соединение кое се наоѓа во други овошја и зеленчук, вклучувајќи тиква, тиква и лубеница. Кукурбитацинот резултира со горчлив вкус кој се наоѓа во краставиците и исто така е причина за гасови и варење. Овие непријатни симптоми може да се појават ако јадете премногу краставици одеднаш.

Може да спречат надуеност

Со нивната висока содржина на вода, краставиците се неверојатни во одржувањето на хидратацијата, но исто така се одлични во отстранувањето на вишокот на задржување на вода, што значи дека ќе избегнете надуеност после јадење краставици.

„Краставиците се богати со специфични хранливи материи кои помагаат да се елиминира задржувањето на водата, воспалението и на крајот надуеноста“, вели нутриционистката Лиза Ричардс.

Таа потврдила и дека се добри за низа други стомачни проблеми. „Нивната содржина на влакна промовира добро здравје на цревата и нивната работа“, вели Ричардс.

 

Извор: index.hr

Фото: Pixabay