Pasta Bar ‘Nonna Dora’ во Њујорк нуди врвни варијации на класични италијански јадења со кои сопственикот израснал готвејќи во Пуља, Италија. Иако има 86 години, таа прави тестенини шест дена во неделата, што ја прави многу среќна
Шест дена во неделата, Адолората „Дора“ Марзовила оди на кратко растојание од нејзиниот стан на Менхетен во Мидтаун Исток до нејзиниот новоотворен истоимен ресторан, барот за тестенини Нона Дора.
По пет часа дневно, Адолората подготвува свежи тестенини користејќи рецепти и техники кои првпат ги научила пред 78 години.
На 86 години, Адолората е сопственик на ресторан за прв пат.
– Јас сум многу среќен! Адолората изјави за списанието Travel + Leisure додека си го гали ножот за да ја направи својата препознатлива оречиета
„Моето име е на вратата“, среќно додава тој.
Паста барот „Нона Дора“ нуди врвни варијации на класични јадења што Адолората ги израсна готвејќи во Пуља, Италија.
View this post on Instagram
Дневно се прават 19 видови свежи тестенини, вклучувајќи оречиета во чорба од зајаци, каватели со брокула и капелети полнети со телешко месо и сервирани во супа.
Ресторанот нуди и модерно мени за коктели со пијалоци Негрони и тики во италијански стил. Убавата винска листа вклучува понуда од Монтефилија (меѓу другите), винарија јужно од Фиренца каде Никола, синот на Марзовила, е оперативен партнер.
Овој мал ресторан има вкупно 28 седишта (шест високи маси плус бар), со дополнителен застаклен простор за поголеми забави и настани како што се курсеви за правење тестенини.
Патувањето на Марзовила од Пуља до осумгодишна угостителка започна во раните 1970-ти, кога врзала јажиња за ролни тестенини врз нејзините куфери и се преселила во Њујорк.
Една од овие плочи виси на ѕидот на ресторанот покрај сликите на младата Марзовила во Италија.
Откако се вселила, работела како шивачка до раните 50-ти години, а потоа во ресторанот на нејзиниот син Никол.
Речиси 30 години подоцна, во 2014 година, таа се појави на познатиот канал на YouTube „Pasta Grannies“. И оттогаш луѓето го бараат нејзиниот рецепт за оречиет.
Кога Никола го затвори својот ресторан во февруари за да може да поминува повеќе време во Италија, мораше да „смисли што да прави со својата мајка која не сакаше да остане дома“.
– Значи ги заменивме улогите. Таа работеше за мене 32 години, а сега работам за неа. Помогнав со концептот, но ова е нејзиниот ресторан – објаснила Никола.
– Сакам да работам и сакам да правам тестенини – вели таа и додава дека „за време на пандемијата не била среќна што морала да биде дома и што и е драго што се вратила“.
извор: 24sata.hr
фото: www.timeout.com