Која е најдобрата поза за мастурбација? – Стручњаците велат дека луѓето често забораваат на своето тело – ММС
ММС

Објавено на: 04/10/22 10:00 PM

Која е најдобрата поза за мастурбација? – Стручњаците велат дека луѓето често забораваат на своето тело

На часовите за здрави навики за порнографија, сексологот Џозеф Крамер предава повеќе од 20 различни позиции на телото за мастурбација. Тој првично ја нарече оваа практика „порно јога“.

„Луѓето кои гледаат порнографија често забораваат на телата, бидејќи вниманието е насочено кон порнографијата“, објасни Крамер во видеото на YouTube.

Како што објасни, порно јогата е сè – учите како да уживате во порно додека сте фокусирани на вашето тело, а еден од најдобрите начини да ги задржите луѓето присутни, вели Крамер, е да гледате порно филмови додека стоите.

Стотици поединци што ги подучил со оваа техника потврдија дека пристапот довел до задоволителни оргазми – со или без порнографија. Неговата колешка, сексологот Керол Квин, објаснува дека постои голема веројатност дека станувањето за време на мастурбацијата може да биде попријатно искуство за некои луѓе.

Како што објасни таа, тоа е главно поради тоа што мастурбацијата, додека лежите, не го зафаќа телото во толкава мера, додека станувањето обезбедува поголема подвижност на карлицата – слобода за движење на колковите и многу повеќе.

„Ние, се разбира, би можеле да правиме такви движења лежејќи, но често не го правиме тоа, а движењето може да биде добар додаток на нашата циркулација, што игра важна улога во возбудата“, истакна таа.

Иако сè уште не е докажано дали мастурбацијата стоечка им е попријатна на мажите или на жените, постојат жени кои го практикуваат овој начин, а меѓу нив е и креаторката на страницата OnlyFans, Валентина Белучи.

“Мастурбацијата додека стоев беше нешто што го открив сосема случајно. Кога бев бремена, ми беше непријатно да легнам. Затоа се обидов да мастурбирам додека стојам, особено затоа што на тој начин телото ми изгледа поубаво. Што е уште поважно, моето движење  мипомогна да се исклучам и да се фокусирам само на задоволството. Самата мастурбација е многу поинаква на тој начин“, откри таа.

Постојат докази дека кога стоиме, нашиот мозок различно ги обработува информациите, но д-р Никол Прауз забележува дека не постојат податоци кои конкретно го поддржуваат стоењето како „поздрав“ начин на гледање порнографија, но дека тоа секако може да биде попријатно.

извор: Mondo.rs