Гранична меѓуагенциска единица ќе таргетира сомнителни патници и пратки на меѓународниот аеродром – ММС
ММС

Објавено на: 04/8/22 4:38 PM

Гранична меѓуагенциска единица ќе таргетира сомнителни патници и пратки на меѓународниот аеродром

На Меѓународниот аеродром Скопје свечено беше отворена канцеларијата на Граничната меѓуагенциска единица, поддржана од Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и кримина(UNODC).

 Граничната меѓуагенциска единица составена е од високо квалификувани царински и полициски службеници со посебни овластувања, чија примарна задача и цел ќе биде таргетирање и справување со случаи на сомнителни патници и пратки од воздушниот сообраќај.

На свеченото отворање на Канцеларијата, се обратија заменик претседателот на Владата г-ѓа Славица Грковска, министерот за внатрешни работи г. Оливер Спасовски, директорката на Царинска управа г-ѓа Славица Кутиров, директорот на ТАВ Македонија г. Метин Батак и шефот на регионалната Канцеларија на Обединетите нации за дрога и криминал г. Бил Вуд.

Директорката на Царинската управа, во своето обраќање истакна дека воспоставувањето на Граничната меѓуагенциска единица е резултат на долготрајната и посветена соработка помеѓу Царинската управа и Министерството за внатрешни работи и Граничната полиција. Преку спроведување на процедури базирани на примена на анализа на ризиците, оваа единица ќе работи на откривање и пресретнување на патници и стоки со висок ризик, како поддршка на службите со посебни овластувања во Царината и МВР при спроведувањето на  активностите за справување со сите форми на недозволена трговија, криминални и коруптивни дејства. За успешното формирање на оваа единица, директорката изрази благодарност за поддршката од Канцеларијата на Обединетите  нации за дрога и криминал – UNODC и ТАВ Македонија.

извор: Царинска управа