За прв пат откриена инфекција со микропластика во човечките бели дробови – ММС
ММС

Објавено на: 04/6/22 8:28 PM

За прв пат откриена инфекција со микропластика во човечките бели дробови

Новите научни истражувања открија инфекција со микрочестички од пластика во човечките бели дробови. Пластиката, како што објавија научниците објавија е присутно насекаде низ планетата ,  што ја прави неизбежна изложеноста на луѓето.

-Ова значи дека „има зголемена загриженост за здравствените ризици“, велат научниците.

Примероците се собрани од ткивата на 13 оперирани пациенти. Во 11 од овие случаи беше идентификувана микропластика. Најчестите честички беа полипропилен, кој се користи во пластична амбалажа и цевки, и ПЕТ, кој се користи во шишиња.

Веќе е познато дека луѓето вдишуваат ситни честички и дека ги консумираат преку храна и вода. Познато е дека работниците кои биле изложени, на пример, на високи нивоа на микропластика, развиле болести.

Во март, за прв пат, микропластика беше откриена во човечка крв. Ова покажува дека честичките можат да патуваат во човечкото тело и да завршат во органи. Сепак, влијанието на таквата состојба врз здравјето на луѓето останува непознато.

-Не очекувавме дека ќе најдеме најголем број честички во долните делови на белите дробови или честички со големината што ја најдовме. Овие податоци водат до значителен напредок во областа на загадувањето на воздухот, микропластиката и здравјето на луѓето“, рече Лаура Сандовски од Медицинскиот факултет Хал Јорк.

Студијата, прифатена за објавување во списанието Science of the Total Environment, користела примероци од ткиво од пациенти со здрави бели дробови ден по операцијата. Анализираше честички до 0,003 mm во големина и користеше метод на спектроскопија за да го идентификува типот на пластика.

Студијата од Бразил од 2021 година за примероци од обдукција идентификувала микропластика кај 13 од 20 луѓе постари од истражувањето на Сандовски.

Полиетилен, користен во пластични кеси, беше еден од најчестите пронајдени предмети. 

„Штетните ефекти по здравјето може да се поврзани со овие инфективни агенси во респираторниот систем по вдишување“, заклучија научниците. 

Една американска студија од 1998 година на пациенти со рак на белите дробови, исто така, идентификуваше пластика и влакна (како што е памукот) во повеќе од 100 примероци. Во ткивата на ракот, 97% од примероците содржеле влакна, а во неканцерозните примероци, 83% биле заразени.

Вреди да се напомене дека огромни количини пластичен отпад се фрлаат во околината и микропластиката сега ја инфицира целата планета, од Монт Еверест до длабочините на океаните.

Микропластиката е пронајдена и во плацентата на трудниците. Кај бремени глувци беше забележано дека микропластиката може да помине низ белите дробови до срцето, мозокот и другите органи на фетусот.

„Постои итна потреба за подетални истражувања за тоа како микро- и нанопластиката влијаат на структурите и процесите на човечкото тело и дали и како тие можат да ги трансформираат клетките и да предизвикаат канцерогенеза, особено во светлината на експоненцијалното зголемување на производството. го заклучува неодамнешниот преглед кој го проценува ризикот од рак.

Извор: Гардијан