Ѕверот од бајките навистина постоел – Зад познатата приказна се крие вистински настан полн со пресврти – ММС
ММС

Објавено на: 04/6/22 6:00 PM

Ѕверот од бајките навистина постоел – Зад познатата приказна се крие вистински настан полн со пресврти

Малите деца ја обожаваат прекрасната бајка „Убавицата и ѕверот“, но малкумина знаат дека тоа е, всушност, вистинска приказна за животот на Петрус Гонсалвус од Канарските острови, кој се борел со синдромот на врколак.

Приказната за убавицата која се омажила за ѕвер за прв пат во 1970 година, а ја напишала ко-сценаристката Габриел Сузан де Вилнев. Таа не беше плод на нејзината имагинација, туку беше инспирирана од ликови кои навистина постоеле.

Ѕверот е, всушност, мажјак Петрус Гонсалвус, роден во 1537 година на Канарските Острови. Имено, тој боледувал од хипертрихоза, која во тоа време била сосема непозната и неизлечива болест.

На само 10-годишна возраст, Гонсалвус бил затворен во кафез и испратен кај кралот Хенри II, како подарок за крунисувањето. Го третирале како ѕвер. Дури кога лекарите утврдиле дека е вистинско момче, судбината на Петрус му се насмевнала.

Иако кралот не полагал големи надежи за него, тој решил да му обезбеди образование. Сепак, Гонсалвус го изненадува, покажувајќи се како добар ученик, кој без многу мака успеал да научи неколку странски јазици и манири на високото општество. Колку успеал да напредува покажува фактот што стана угледен член на кралската палата, со сите привилегии на тогашната аристократија.

Францускиот престол по смртта на Хенри II, тронот го окупирала неговата сопруга Катерина ди Медичи. Таа беше позната како многу тешка личност, со која не беше лесно да се справиш. За да се забавува, почнала да прави планови да се омажи за Гонсалвус, бидејќи, според приказните од судот, сакала да гледа деца кои боледуваат од хипертрихоза.

На крајот, Петрус се оженил со девојка која била истоименичка на кралицата. Во брак со неа поминал 40 години, а имале дури седум деца.

Што е синдром на врколак?

Хипертрихозата, вишокот на влакна, е болест која доведува до прекумерно растење на влакна на некарактеристични места на телото како што се: усни, стомак, гради, лице, раце, грб. Нема никакви штетни ефекти по здравјето, но се смета за естетска мана.

Преземено од: https://www.srbijadanas.com/
Фотографија: Printscreen