„Бремен ли си? Очекуваш ли бебе?“ – Веќе ги прашуваат и мажите дали се бремени во британските болници – ММС
ММС

Објавено на: 03/29/22 12:16 PM

„Бремен ли си? Очекуваш ли бебе?“ – Веќе ги прашуваат и мажите дали се бремени во британските болници

Во Велика Британија, од неодамна, и мажите се прашуваат дали се бремени пред да добијат терапија со зрачење, пишува „Дејли мејл“.

Пациентите со рак и оние кои се подложени на рендген и магнетна резонанца го добиваат ова прашање, дури и ако не се жени. Зборот „жена“, впрочем, сега е заменет со „лице“ во медицинските процедури. Во Ливерпул, во Здравствениот центар „Волтон“ (Walton Center NHS Trust) веќе ги прашува сите пациенти помлади од 60 години, без разлика како може да се одреди нивниот пол – дали очекуваат бебе?

Опасностите што терапијата со зрачење, снимањето и нуклеарната медицина ги претставуваат за нероденото дете бараат од лекарите да откријат дали пациентката е бремена пред да ги извршат процедурите.

Активисти вчера предупредија дека ова е почеток на „клинички опасен“ чекор во однос на запишувањето на полот во медицинската евиденција. Тие рекоа дека оние што се родени како мажи не можат да забременат. Пациентите и нивните семејства, исто така, се пожалија на „непотребна збунетост и возбуда“ за ранливите пациенти.

Во 2017 година, Министерството за здравство ги ажурираше одредбите за овие инспекции за да бидат посеопфатни – лицата што требаше да се испрашуваат беа сменети од „жени во репродуктивна возраст“ во „лица со можност за раѓање“. Во ноември лани, Здружението на радиолози ги советуваше лекарите да ги проверат сите пациентки за бременост. Претставник на болницата во Ливерпул изјави дека нивната политика „се придржува до националното законодавство, бидејќи одредено количество зрачење може да биде штетно за фетусот во матката“.

МИА