По 74 дена поминати во болница, конечно дома – Викторија со само 700 грама е најмалото родено бебе во 2022 година – ММС
ММС

Објавено на: 03/21/22 12:11 PM

По 74 дена поминати во болница, конечно дома – Викторија со само 700 грама е најмалото родено бебе во 2022 година

По 74 дена поминати на Универзитетската Клиника за гинекологија и акушерство – Скопје, со престој на неонатолошките интензивни одделенија, предвремено роденото бебе Викторија, на 18 март замина дома во добра општа состојба и со уреден наод на виталните функции.
-Трудницата која е прворотка беше хоспитализирана на ЈЗУ УГАК – Скопје на 27 декември, минатата година. Бременоста и беше оптоварена со повеќе ризици, а породувањето се изврши спонтано.
Бебето беше родено на четврти јануари, предвремено во 26 гестациска недела, со екстремно мала тежина од само 700 грама, со должина од 28 сантиметри и со апгар 3/5/5. На 18 овој месец од Клиниката за гинекологија и акушерство беше испишано со 2.200 грама телесна тежина, велат од ГАК.
Тие нагласуваат дека во периодот на престој на одделенијата, новороденчето имало комплексен третман.

-Во интензивниот третман применета е механичка вентилациона поддршка во првите 21 ден од раѓањето.Потоа беше ставено на кислородна поддршка со неагресивна механичка вентилација до 67-от постнатален ден, со постојан мониторинг на виталните функции и кислородна заситеност со пилсоксиметрија и гасни анализи. На бебето му се направени сите скрининзи кои се пропишани во Националната програма на Министерството за здравство и го испративме од У ГАК со прецизни поуки за контрола и за следење на растот и на развојот, додаваат тие.
Бебето беше испишано во добра општа состојба, со пораст на телесната маса, стабилно и витално.
-Нашата најмала хероина во 2022 година првпат влезе во својот дом во Скопје изминатиот петок, по 2,5 месеци поминати на неонатолошките интензивни одделенија на ЈЗУ У Клиника за гинекологија и акушерство – Скопје. Тимот од педијатри/неонатолози, медицински сестри и акушерски секојдневно ја следеа нејзината здравствена состојба и заедно со новороденото ги добија сите предизвици кои се испречуваа пред нив, велат од ГАК.