Пронајдена црна кутија на дронот што падна врз Загреб: Можеби носел експлозив – ММС
ММС

Објавено на: 03/12/22 9:53 PM

Пронајдена црна кутија на дронот што падна врз Загреб: Можеби носел експлозив

Според фрагментите пронајдени на местото на експлозијата, постои можност леталото да носело експлозивна направа.

Началникот на Одделот за воена полиција на Главниот штаб на вооружените сили на Република Хрватска, Владо Ковачевиќ, потврди дека попладнето од остатоците на дронот е извлечена црна кутија, која е делумно оштетена, додавајќи дека некои фрагменти укажуваат на можноста авионот да носел експлозивна направа.

„Истрагата беше спроведена, но многу внимателно, како да ќе одиме на операција на очите. Имавме заглавувачи – електричен кабел во непосредна близина, големо дрво чии корени беа длабоко во земјата паралелно со авионот, а дополнително се претпоставуваше дека во трупот може се уште да има експлозивна направа. Најважно е – се извлековме и дојдовме до безбедносната кутија, т.н црна кутија“, вели бригадникот Ковачевиќ во Дневникот на ХРТ.

извор-nova.rs