Здравите луѓе знаат како да се хранат – ММС
ММС

Објавено на: 03/9/22 8:40 AM

Здравите луѓе знаат како да се хранат

“VTI Technical Reaserch Centre“ во Финска четири месеци ги проучувал навиките во исхраната на 147 здрави луѓе со здрава тежина.
Истражувачите, предводени од д-р Ана-Лина Вуринен, откриле дека здравите луѓе обично јадат три вида храна за појадок.

Овошјето било најпопуларен избор за 51 отсто од испитаниците, 41 отсто јаделе млечни производи, додека 33 отсто од луѓето избрале конзумирање снегулки.

Иако лебот и пекарските производи се сметаат за извор на непотребни калории, дури 32 отсто од испитаниците го започнуваат денот со овој вид на храна.

Најинтересно е што само 26 отсто од испитаниците признале дека пиеле кафе со појадокот, додека останатите 74 отсто одат на работа и ги извршуваат своите обврски без помош на кофеин, пишува Zadovoljna.hr.

„Наместо да ја ограничувате вашата исхрана и да ја избегнувате омилената храна, прекумерната тежина или дебелеењето може да се спречи ако поединецот научи да ги слуша потребите на своето тело, претпочитајќи квалитет отколку квантитет кога станува збор за оброците“, вели д-р Ана-Лина Вуринен. .

Извор:b92.net