Проект „Повеќе од чаша“, за подобра позиција на жените кои одгледуваат кафе – ММС
ММС

Објавено на: 03/8/22 11:24 AM

Проект „Повеќе од чаша“, за подобра позиција на жените кои одгледуваат кафе

На 8 март се одбележува Меѓународниот ден на жената – ден на борба за нивна економска, политичка и социјална еднаквост. Овој датум беше избран во 1910 година, кога на првата меѓународна конференција на жените во Копенхаген, познатата Клара Цеткин предложи 8 март да се одбележи како Меѓународен ден на жената, кој имаше за цел да промовира еднакви права на мажите и жените, вклучително и демократско право на глас. Следната 1911 година за прв пат се прослави овој празник.

Дури и денес, кога жените имаат постигнато многу подобар статус во општеството, важно е да се зачува и подобри почитувањето на нивните права. Неопходно е да им се даде поддршка за да бидат успешни во сите општествени улоги во кои сакаат, а од особено значење е да се поддржат жените во бизнисот, да го работат она што го сакаат и да можат да бидат независни. За целосна рамноправност со мажите, тие треба да бидат поддржани во сите сфери на работа.

Компанијата „Штраус Кафе“, чии вредности и верувања живеат низ неговиот бизнис со децении, е активно посветена на родовата еднаквост во индустријата за кафе. Начинот на кој функционира за зајакнување на жените и подобрување на нивниот живот се рефлектира во општествено одговорните активности на компанијата.

Повеќе од чаша

Проектот „Повеќе од чаша“, имплементиран од компанијата „Штраус кафе“, е одличен пример за зајакнување на жените и промоција на родовата еднаквост во земјите во развој. Свесна за одговорноста што ја има како дел од индустријата за кафе, компанијата во обраќањето на своите клиенти ја нагласува важноста на улогата на жената во општеството и обезбедување подобри услови за нивна посигурна иднина. Затоа овој проект подразбира еден вид партнерство со жени кои одгледуваат кафе на бројни плантажи низ светот, а се спроведува од 2016 година.

Благодарение на овој проект се обезбедува потребната поддршка на жените на различни континенти во согласност со нивните потреби, па едукација, но и осовременување на процесот на одгледување и преработка на кафето. Бидејќи им се достапни нови знаења, алатки и вештини, тие можат многу полесно да се прилагодат на зголемената глобална побарувачка за кафе. Партнерствата што се реализираат овозможуваат пристап до висококвалитетно кафе и негово пласирање на локалните пазари.

Запознајте ја Марија Рејес

Марија Рејес е една од жените кои се осмелиле да одгледуваат кафе, инспирирана од овој пијалок и неговите уникатни ароми. Како што вели: „Сакам секој што го пие моето кафе да помисли на прекрасните пејсажи на Колумбија“. Благодарение на оптималната клима и уникатните почвени услови на фармата на Марија во областа Јулиус, во југозападна Колумбија, зрната Арабика полека созреваат и ја формираат основата на кафе со врвен квалитет. По умерено пржење се формираат најфините зрна еспресо – BeanZ, со посебен вкус на млечно чоколадо, праска и нежни овошни ноти.

Приказната на Марија звучи баснословно, пред се благодарение на поддршката што ја добила со учеството во проектот „Повеќе од чаша“. Според неа, проектот и овозможил да биде самоефективна, но и да развие лидерски вештини кои успешно ги спроведува при донесување одлуки за нејзината работа. Дополнително, таа има стекнато нови знаења за финансиско планирање и управување, што и овозможува да го разбере и сеопфатно да го контролира развојниот тек на бизнисот. Марија денес гордо стои зад своето ексклузивно кафе со име и презиме – премиум еспресо BeanZ, кое го има и на српскиот пазар.

Проектот „Повеќе од шолја“ е активно посветен на подобрување на положбата на жената во областа на одгледувањето кафе, на глобално ниво. Марија од Колумбија е една од нив и нејзиното позитивно искуство зборува за важноста на овој проект.

Преземено од: https://pcpress.rs/