Сакани, љубезни, дарежливи… Што е заедничко на врските што траат долго? – ММС
ММС

Објавено на: 03/1/22 11:00 PM

Сакани, љубезни, дарежливи… Што е заедничко на врските што траат долго?

Луѓето кои остануваат заедно долго време се љубезни и дарежливи еден кон друг.

Еве сè што треба да направите кога сте во врска со некој што го сакате: да не заборавите мали учтивости и да бидете дарежливи, но не во пари, туку во време и разбирање што ќе си ги дадете еден на друг…

Голема студија започната во 70-тите годините покажа дека тоа е сè што е потребно. Психологот Џон Готман потоа почна да ги следи младенците и продолжи со своето истражување во следните четири децении.

Само брачните парови кои учествувале во ова истражување одговарале на прашања за нивната врска, за тоа како се запознале, ги опишале своите големи кавги, но и среќни спомени, додека работата на мозокот им била снимена.

При одговарањето на прашањата се следело нивното отчукување на срцето, циркулацијата на крвта и колку се потиле за време на разговорот. Шест години подоцна психолозите проверувале колку брачни парови се уште се заедно, пренесува “YourTango”, а пренесува espreso.co.rs.
Врз основа на собраните податоци, паровите беа поделени во две категории, во едната беа оние кои однадвор изгледаа мирни, но чии параметри при одговарањето на прашањата укажуваа дека се под голем стрес, забрзување на пулсот, зголемено потење.., имале дури и кога требало да зборуваат за среќни моменти со партнерот.

Ова им укажа на психолозите дека динамиката на врската е таква што одговара на моделот на однесување „бори се или бегај“, а овие парови главно биле или разведени или во многу лоши односи по шест години.

Спротивно на тоа, во втората група биле парови кои останале смирени и чии следени параметри не укажувале дека се под стрес дури и кога треба да одговараат на прашања за стресни ситуации, како што се големите кавги.

За врските на таквите парови беше заедничка „климата“ на доверба и блискост, која не се нарушува со несогласувања или кавги, бидејќи партнерите се емотивно и физички поврзани на секое ниво.

Во втората фаза од истражувањето, повеќето парови од втората група сè уште биле заедно, а нивната врска била здрава и задоволувачка.

Излегува дека луѓето од оваа група генерално посветуваат повеќе внимание на тоа како комуницираат со партнерот, посветуваат внимание и време еден на друг, одржуваат пријателски и љубезен начин на однесување дури и кога се во кавга и внимаваат да не повредат дури и кога чувствата на лутиот партнер.