Нашинците во Украина да се пријават во МНР и ако се во можност да се упатат кон Конзулатот на Бугарија во Одеса, апелираат од МНР – ММС
ММС

Објавено на: 02/27/22 1:04 PM

Нашинците во Украина да се пријават во МНР и ако се во можност да се упатат кон Конзулатот на Бугарија во Одеса, апелираат од МНР

Денеска преку воспоставениот коридор обезбеден преку координација со Владата на Република Бугарија, две семејства со наши државјани од Одеса, Украина, веќе се дел од коридорот и како што информира МНР, се очекува во текот на денот да пристигнат во Бугарија.

– Во контекст на истата соработка, упатуваме апел до нашите граѓани кои се наоѓаат на територијата на Украина, доколку се во можност, да се упатат во Одеса, во просториите на Генералниот Конзулат на Република Бугарија, од каде сѐ уште има активни коридори за евакуација. Информираме дека сме во постојан контакт со Властите на Романија и Унгарија, од каде исто така е остварена соработка и овозможена асистенција за нашите државјани кои се наоѓаат во Украина, велат од министерството.

Граѓаните кои се во можност треба да се упатат во западниот дел на Украина, кон Конзулатите на Романија во Солотвино и Чернаути, како и кон конзулатите на Унгарија во Узгород, Берегове и Мукачево.

– Информираме дека на овие локации ќе им биде пружена дополнителна помош и асистенција во насока на нивна евакуација од Украина преку овие земји. Во постојан контакт сме и со Властите во Молдавија, од каде исто така имаме добиено потврда за вклучување на нашите државјани во евентуалните нивни коридори за евакуација, велат од МНР.

Од таму информираат и дека се во постојана комуникација со сите наши партнери и се прават напори да се обезбедат и други безбедносни коридори/конвои.

– Во таа насока информираме дека е активиран и механизмот на ЕУ за цивилна заштита, и за евентуално новите воспоставени коридори МНР дополнително ќе информира. Оние наши државјани кои сѐ уште не оставиле свои податоци, веднаш да го контактираат Министерството за надворешни работи, со цел достава на прецизни податоци и информации за нивната локација и состојба, со цел да се оствари можност да бидат дел од координацијата на процесот за евакуација, апелираат од МНР.