Брз тест од три минути открива каков имунитет имате – ММС
ММС

Објавено на: 02/25/22 8:39 PM

Брз тест од три минути открива каков имунитет имате

Многу фактори се важни за добар имунитет и за состојбата на целиот организам

Од диета, до физичка активност и начинот на кој го доживувате стресот.

Доколку ве интересира каков е вашиот имунитет, направете го овој тест и ќе знаете на кои ставки треба да работите. Додадете ги точките во загради во зависност од вашиот одговор и побарајте го решението под прашањето.

 1. Дали редовно вежбате?

Да: 1 поен

Не: 0 поени

 1. Дали тешко го поднесувате студеното време, а рацете и нозете ви се постојано ладни?

Да: 0

Бр: 1

 1. Дали брзо се ослободувате од стресот, не се нервирате за ситници?

Да: 1

Бр: 0

 1. Дали сте настинати повеќе од четири пати годишно?

Да: 0

Бр: 1

 1. Секогаш кога не се чувствувате добро, земате ли лекови?

Да: 0

Бр: 1

 1. Дали јадете овошје и зеленчук секој ден, а земате ли дополнителни витамини во зима?

Да: 1

Бр: 0

 1. Имате многу пријатели, дали сте комуникативни?

Да: 1

Бр: 0

 1. Дали сте задоволни од вашиот семеен живот?

Да: 1

Бр: 0

 1. Дали редовно шетате на свеж воздух?

Да: 1

Бр: 0

 1. Дали пушите?

Да: 0

Бр: 1

 1. Дали понекогаш пиете вино?

Да: 1

Бр: 0

 1. Дали живеете во град?

Да: 0

Бр: 1

 1. Се грижи за линијата?

Да: 1

Бр: 0

 1. Дали често патувате со јавен превоз?

Да: 0

Бр: 1

 1. Дали работите во компанија со многу вработени?

Да: 0

Бр: 1

 1. Дали пиете 1,5 литри вода во текот на денот?

Да: 1

Бр: 0

 1. Долго престојувате во топла соба?

Да: 0

Бр: 1

 1. Дали имате тешка и стресна работа? Дали ги „носите“ сите на грб?

Да: 0

Бр: 1

 1. Дали редовно пливаш или одиш во сауна?

Да: 1

Бр: 0

Решенија

Од 1 до 6 поени – Имате многу слаб имунитет Често се чувствувате слабо, апатично. Мора да работите напорно за да ја подобрите одбраната на вашето тело.

7 до 12 поени – Имунитетот не ви е доволно силен. Треба да го промените начинот на живот и исхрана. Поминете повеќе време на свеж воздух, јадете храна богата со витамини, туширајте се наизменично наутро со топла и ладна вода. Ова е единствениот начин да го зајакнете вашиот имунитет.

13 до 18 поени – Имунитетот ви е силен. Ретко сте болни, а кога тоа ќе се случи, болеста брзо и лесно, без компликации ја преболувате. Енергични сте и полни со енергија, што значи дека правилно се грижите за вашето здравје. Продолжете така!

 

Извор:  espreso.ko.rs

Фото: Freepik