Самохраните родители на улица бараат права и праведни институции – ММС
ММС

Објавено на: 02/13/22 3:46 PM

Самохраните родители на улица бараат права и праведни институции

Праведни институции, дефинирање на статусот самохраност, финансиска поддршка како и бесплатна партиципација во високото образование за децата на самохраните родители, се само дел од барањата на самохраните родители кои денеска под мотото „Темата за самохраните родители не смее да биде табу тема”, излегоа на улиците на Скопјхе за да го изразат своето незадоволство од државните институции.

Маршот кој започна од Жена парк заврши пред Министерството за труд и социјална политика од каде дел од учесниците ги истакнаа проблемите со кои се соочуваат секојдневно.

– Секојдневно сме сведоци на барем една тажна животна приказна, на барем еден апел за помош на една тешка судбина, и додека го читам ова сите имаме кнедла во грлото затоа што барем еднаш во животот секоја една од нас се има најдено во иста или слична ситуација, и сите добро знаеме како и е на таа мајка која очајно моли за помош, порачаа од пред МТСШ.

Велат дека маршот е резултат на долгогодишното молчење од страна на државните институции.

– Решивме да го кренеме нашиот глас и јавно да ги побараме нашите права и барем на момент да им доловиме како е да се биде и мајка и татко во истовреме, верувајте не е ни најмалку лесно. Дали сте се запрашале воопшто како ние успеваме да одговориме на сите потреби на нашите деца, како успеваме со една минимална плата, а повеќето од нас и под закана од извршители да платиме сметки, да платиме кирија, да купиме храна, облека и се што е неопходно да не се почувствуават поразлични од другите дечиња. Одговорот е не, не успеваме секогаш и покрај сите откажувања од наши лични потреби сепак не успеваме, само ние знаеме колку е тешко и колку боли кога на сопственото дете ќе му речеш немам. Затоа бараме од надлежните да обезбедат финаниска помош за секој еден самохран родител, бидејќи особено сега кога се соочуваме со големи покачувања на цените на произвоите со една плата не може да се прерхани едно семејство, а камоли да се преживее месецот, изјави една од учесничките на маршот.

Основачката на невладина организација „Една може!” Дороти Пачкова го истакна проблемот со дефинирање на статусот самохраност.

-Нашата борба е речиси децениска после сите легални механизми кои ги употребивме, ова остана нешто кое не сме го направиле досега, излегуваме на улица во име на секоја самохрана мајка и еднородителско семејство и бараме поддршка од страна на државните инстутуции, игнорантноста мора да престане и бараме дефинирање на статусот самохраност, и третман врз основа на статус, а не врз основа на неможности, рече Пачкова.

Станиша Станковиќ кое е дете на самохран родител побара бесплатна партиципација во високото образование.

-После толку години од основањето на државата ние зборуваме за еднородителско семејство, како дете од самохрано семејство и како член на „Една може” бараме државата да обезбеди бесплатна партиципација во високото образование. Воедно бараме покачување и на стипндиите за самохрани и еднородителски семејства со цел безгрижно и со сигурна иднина да учиме и да создаваме во нашата држава, и да се дефинира кое е дете од самохрано, а кое од еднородителско семејство, овие барања ќе ни овозможат да зборуваме за можности и за заштитени права, заклучи Станковиќ.

Маршот се одржа во организација на „Една може!”.

текст и фото: МИА