Го продал својот стан за да ја плати операцијата на пријател, а го загуби животот за 390 динари – ММС
ММС

Објавено на: 02/12/22 10:14 PM

Го продал својот стан за да ја плати операцијата на пријател, а го загуби животот за 390 динари

Кристијан Костиќ (61), уличен музичар во Нови Сад, Србија, за чие убиство е осомничен за Жарко Р., останал бездомник откако го продал станот за да ја плати операција на срцето на свој добар пријател.
Кристијан беше убиен во средата, откако бил пресретнат од сега осомничениот Жарко Р., кој му побарал пари. Несреќникот му дал 390 динари, а кога осомничениот му побарал повеќе, тој одбил. Жарко Р. почнал да го удира. Костиќ од повредите потоа почина во болница. Младиот човек бил уапсен неколку часа подоцна, а според сопственото признание чекал во близина да види што ќе се случи со Кристијан.
Тој дури и пришол на случаен минувач, кој повикал брза помош и чекал лекарите да го одведат Костиќ, за да утврди дали некој се сомнева во него. Потоа отишол и купил цигари од парите што ги земал од човекот.
Како што пишува „Република“, страшната смрт на уличниот музичар ги вознемири жителите на Нови Сад . Пријателите, а и оние кои го познаваа само како музичар, се збогуваат со него на социјалните мрежи.
„Како да не жалиме по Кристијан, човекот кој го продал својот стан за да му даде пари на пријател за операција на срцето. Оттогаш е бездомник. Искрено, не знам кој е тој пријател на кој му ги дал сите пари од продадениот стан. Не сакаше многу да зборува за тоа, само знаеше да каже „Важно е што помогнав некому во тој момент!“.
– Каков човек изгуби Нови Сад, и тоа од дете што го уби од каприц. Ние што го познававме тоа го знаеме. Никогаш не бил материјалист. Знаеше и да заспие на клупа, или да преноќи во кафеаната што работеше. Во зори ќе седнеше на неговото место, на скалите на подземниот премин и по цел ден ги забавуваше новосаѓани. Сакаше да им помага на сите, да разговара со сите- вели неговиот добар пријател.
Според жителите на Нови Сад, Костиќ бил добриот дух на овој град.
– Тој своевремено ги слушаше Пинк Флојд и реши да го доближи овој бенд до жителите на Нови Сад и ги изведе нивните песни. Секојдневно играше на улица, смеејќи се и споделувајќи ги своите приказни и песни со задолжителната цигара. Наводно, тој е роден како Рамиз Хамзиќ, но во 90-тите го сменил името и го земал презимето на мајка му и дедото, за полесно да се вработи. Како што самиот изјавил во филмот „Јас, Супермен“, седум години работел за РТВ, но добил отказ и оттогаш се му тргнало надолу, велат граѓаните кои во четвртокот вечерта запалија свеќи на местото каде што играше Блеки.

република.рс