Како омикрон делува на децата и кои се најзагрозени – Податоци од американска студија – ММС
ММС

Објавено на: 01/24/22 8:33 AM

Како омикрон делува на децата и кои се најзагрозени – Податоци од американска студија

Кај многу мали деца, омикронската варијанта на коронавирусот предизвикува помалку тешка болест од варијантата делта, според новото американско истражување.

Истражувачите прегледале податоци за скоро 80.000 американски деца под 5-годишна возраст кои првпат биле инфицирани со коронавирус, вклучително и 7.201 инфицирани кон крајот на декември или почетокот на јануари кога омикрон предизвикал повеќе од 90 проценти од случаите.
Откако ги разгледале другите фактори на ризик, вклучувајќи ги здравствените состојби и социоекономските фактори, истражувачите откриле дека децата инфицирани за време на бранот со омикрон имаат 29 отсто помал ризик од посета на собата за итни случаи, 67 отсто помал ризик од хоспитализација, 68 отсто помал ризик од интензивна нега и 71 процент помал ризик од потребата за машини за дишење во споредба со децата заразени со делта.

Сепак, „поради зголемената преносливост на омикрон, вкупниот број на посети на одделот за итни случаи, хоспитализации, приеми на интензивна нега и употреба на механички респиратори кај деца сè уште може да биде поголем“ со омикрон отколку со делта, според извештајот објавен на medRxiv  пред научниот преглед.
Истражувачите, исто така, забележаа дека стапките на инфекција биле несразмерно повисоки кај црните и децата од Латинска Америка и за омикрон и за делта за оваа возрасна група, а јазот се зголемил за инфекции со омикрон, рече водачот на студијата Ронг Ксу од Медицинскиот факултет на Универзитетот Кејс Вестерн Резерв.

Необјавените податоци покажуваат дека „децата на возраст под 5 години имале највисока стапка на омикронска инфекција“ во споредба со постарите деца и возрасните во сите возрасни групи, рече тој.

Извор: www.24sata.hr