Последиците од труење со храна можат да бидат многу непријатни, па дури и опасни, затоа внимавајте на правилното чување, но и на изгледот и мирисот на храната што не била изедена во првите два дена, предупредува нутриционистот Наташа Шостариќ.
Убавите спомени од детството ги поврзуваме со богата празнична трпеза, а Божиќ не е целосен без мирисот на сочното месо и слатката торта.
Сепак, често е тешко да се процени вистинската количина на храна за целото семејство што се собира околу празничната трпеза во тие денови, па најчесто претеруваме. Затоа е важно остатоците да се складираат на правилен начин за да бидат целосно безбедни за повторна конзумација.
– Храната е подложна на расипување на температури меѓу 5 и 6 степени. Овие температури се најпогодни за развој на микроорганизми, па храната треба да се стави во фрижидер или замрзнувач најдоцна два часа по оброкот – советува нутриционистот Наташа Шоштариќ.
На празничната трпеза најчесто се наоѓаат традиционални сарма, месо, неизбежна руска салата, пити и телешка супа. Важно е да се има предвид дека сармата е најотпорна, но секако има свој рок на траење.
– Сармата треба да се чува во фрижидер, па да се јаде меѓу три и четири дена. Се препорачува да се загрее количината доволна за еден оброк, па не заборавајте да ја оставите да зоврие за да спречите размножување на микроорганизми. Може да се замрзне и да се чува до четири месеци – вели Шостариќ.
Свинското, како и другото печено месо, треба да се јаде за три дена. Рибата, пак, е поподложна на расипување и не треба да се јаде повеќе од два дена.
Не обидувајте се да ја „спасите“ храната што ви е сомнителна од расипување со повторно загревање – бидејќи тоа нема да помогне. Подобро фрлете ја.
Микроорганизмите ослободуваат токсини кои не се уништуваат со термичка обработка.
Никогаш повеќе не замрзнувајте одмрзната храна.
Можете да замрзнете сè, но оваа постапка може да влијае на вкусот и својствата на одредена храна.
– Сосовите може да ја изгубат својата кремаста конзистенција, додека зеленчукот ќе ја изгуби бојата. Салатите особено не се добри за замрзнување, ниту мајонезот – објаснува нутриционистката Наташа Шоштариќ.
Замрзнатите остатоци пожелно е да се консумираат во рок од 2 до 6 месеци. Откако ќе се одмрзне, храната не треба повторно да се замрзнува, затоа пакувајте ги остатоците одвојувајќи ги така што ќе бидат достапни за еден оброк.
Бремените жени мора да бидат особено внимателни
Доколку храната што ја консумираме била во контакт со бактерии, а после тоа не била термички обработена, постои ризик од труење со салмонела, токсоплазма и листерија. Последиците од труењето со овие бактерии во најтешките случаи може да предизвикаат смрт на плодот кај заразена трудница, предупредува Состариќ.
Намалете ги шансите за труење со храна со одвојување на месото и зеленчукот
Овошјето и зеленчукот добро измијте ги и пакувајте ги посебно.
– Внимавајте на одвојувањето на свежата храна од термички обработената и не мешајте различни видови месо. Месото и зеленчукот не ги чувајте заедно, бидејќи постои поголем ризик бактериите да преминат од месо во зеленчук, а салатата потоа нема да ја загревате за да ги уништите микроорганизмите – советува Наташа Шостариќ.
Преземено од: https://www.espreso.co.rs/
Фото: Profimedia