Рецепт за „зачинета“ верзија на топло чоколадо со цимет и рум – ММС
ММС

Објавено на: 01/7/22 6:00 PM

Рецепт за „зачинета“ верзија на топло чоколадо со цимет и рум

За време на зимските вечери, сакаме само да се сместиме во омиленото ќебе со шолја топол пијалок и да уживаме во добра серија или филм.

Студените вечери можете дополнително да ги разубавите со малку топло чоколадо, но наместо класичната верзија, оваа зима пробајте ја со додавање на рум и цимет.

СОСТОЈКИ ЗА ТОПЛО ЧОКОЛАДО СО РУМ И ЦИМЕТ:

– 1,5 литри млеко

– 25 кг сечкано темно чоколадо

– 200 мл слатка павлака

– 1 лажичка цимет во прав

– 5 лажици рум

ПОДГОТОВКА НА ТОПЛА ЧОКОЛАДА:

Во поголем сад ставете млеко, павлака, рум и цимет. Загрејте до вриење на средна топлина. Кога сè ќе зоврие, тргнете го од оган и веднаш додадете го чоколадото. Добро измешајте со жица додека не се стопи целото чоколадо и се соедини со течноста. Истурете во чаши и послужете веднаш. Топлото чоколадо можете да го декорирате со изматена слатка павлака, колачиња од бел слез или некој друг додаток по желба.

Преземено од: https://zadovoljna.dnevnik.hr/
Фото: Shutterstock