Верувале или не, некои луѓе си го солат чајот. Во овој текст ќе ви откриеме од каде оваа необична идеја.
Повеќето од нас сакаат да го збогатат вкуспт на чај со лимон, мед или млеко. Мора да признаеме дека досега не ни паднало на памет да го посолуваме овој топол напиток. Во некои земји, пак, тоа е редовна практика, особено во Кина, каде солениот чај се подготвува по рецептот на Лу Ју.
Рецептот на Лу Ју за солен чај
Првите упатства за правење солен чај датираат од династијата Танг (VII и VIII век). Лу Ју, поет и голем познавач кога станува збор за чајот, напишал книга за овој топол пијалок, во која погледнал сè, од одгледување дрвја од кои растат листовите од чај, до подготовка на самиот пијалок.
Еве го неговиот рецепт за солен чај:
*Листовите од чајот прво треба добро да се загреат за да омекнат, а потоа брзо да се завиткаат во специјална хартија за да не се изгуби аромата;
*Откако ќе се изладат, треба да ги сомелете листовите од чајот, а потоа да ги оставите да поминат низ сито за да го добиете само најфиниот прав од нив;
*Ставете вода во тенџере и загрејте ја на највисока температура;
*Непосредно пред да зоврие водата, посолете и истурете малку од водата во друг сад за да се излади водата во тенџерето;
*Истурете чај во водата и почекајте повторно да зоврие;
*Штом водата зоврие, истурете ја солената вода што претходно сте ја одвоиле во друг сад;
*Вашиот солен чај сега е готов и се што треба да направите е да уживате во неговиот вкус.
Тибетски пијалок
Солениот чај е тибетски национален пијалок, на кој жителите на овој регион додаваат путер од јогурт. Во екстремни климатски услови, на надморска височина од 4.000 метри, чајот со сол и путер не само што е пожелен за уживање во неговиот вкус, туку е и важен извор на енергија кој го обезбедува потребното ниво на хидратација.
Здравствени придобивки од консумирањето солен чај
Експертите откриле дека чајот од сол има многу антиоксиданси, феноли и флавоноиди. Поради тоа што содржи сол, вака приготвениот чај е идеален за консумирање по физички напор, бидејќи ги компензира изгубените минерали во организмот. Исто така, го намалува ризикот од добивање дијабетес ако го пиете неколку пати на ден. Се верува дека индиската традиционална медицина е добра за цревната флора, а во истата земја се препорачува и во борбата против стресот.
Заклучок
Како и во случајот со другите оброци, чајот исто така го нагласува неговиот вкус. Ова, се разбира, важи само ако не ставите премногу сол во чајот. Со оглед на тоа што консумирањето повеќе од 5 g сол дневно се смета за нездраво, на вас останува да изберете дали ќе ја користите како додаток на чај или ќе ја користите во подготовката на други оброци. Дефинитивно ви препорачуваме прво да пробате солен чај и дури потоа да ја донесете оваа одлука.
Преземено од: https://citymagazine.danas.rs/