Сакате да го спречите ужасниот мамурлук? Тогаш е добро да знаете дека не зависи само од тоа колку пиете, туку и од тоа што пиете.
Вареното вино е вообичаен избор во овој период од годината, но содржи многу шеќер, па следниот ден ќе предизвика замор и вртоглавица. Од друга страна, ако изберете текила наместо да претерате, веројатно нема да ги почувствувате симптомите на мамурлук.
Еве каков мамурлук да очекувате во зависност од тоа каков пијалок пиете.
Темни пијалоци: Болка во мускулите и силна мачнина
Општиот лекар др. Зенон Андреу за Дејли Меил изјави дека пиењето светли жестоки пијалоци како вотка и џин консумирате помалку конгенери. Тоа се нуспроизводи од процесот на ферментација што служат за правење потемни пијалоци, како темниот рум и виски, црвено вино и ракија. Па, вашето тело треба да ги разгради и алкохолот и конгенерите што предизвикува главоболки, болки во мускулите и гадење. Тие можат да бидат токсични, што значи дека се мешаат во функциите на клетките на вашето тело, нарушувајќи ја способноста на телото да се опорави следното утро.
Црвено вино: главоболка
Главоболката е специфична за пиењето на црвените вина, а некои луѓе доживуваат гадење и мигрена за само 15 минути откако ќе испијат чаша. Темното вино содржи природни материи наречени тирамин и хистамин кои можат да предизвикаат стеснување на крвните садови во телото и да предизвикаат главоболки. Понекогаш има и до 200 отсто повеќе од овие супстанции во црвеното, отколку во белото вино.
Варено вино: Вртоглавица, треперење и замор
Иако вареното вино има помала содржина на алкохол, доколку се консумира прекумерно, природните и додадените шеќери во варено вино можат брзо да го подигнат нивото на шеќер во крвта, што исто така може да предизвика главоболки следниот ден.
Ова се должи на хипергликемија или реактивна хипогликемија, прекумерна или премала компензација на гликоза во крвотокот. И како резултат на тоа може да доведе до непријатни несакани ефекти како што се вртоглавица, треперење и замор. Како ќе се чувствувате следниот ден зависи и од калориите во пијалокот.
Додека чаша вино од 125 милилитри содржи околу 125, а шампањот околу 95 калории, една чаша зашеќерено варено вино во просек има 235 калории, што предизвикува желба за шеќер и влошување на мамурлакот следниот ден. Затоа изберете суво вино или шампањ за да ги намалите нарушувањата на шеќерот во крвта.
Премногу алкохол= Дехидрација
Кога пиете алкохол, тој влегува во крвотокот и го инхибира производството на вазопресин, хормон на хипофизата кој му кажува на телото да ја задржи водата во бубрезите, објасни др. Кетрин Басфорд. И тогаш водата оди директно во мочниот меур и ве остава дехидрирани.
„Главоболката која често сигнализира мамурлак е реакцијата на мозокот на губење на течности, додека гадењето и недостигот на енергија што ги придружуваат главоболките се одговор на телото на низок крвен шеќер и губење на минерали и електролити. Колку повеќе пиете, толку е поголема веројатноста да ги почувствувате овие ефекти и толку подолго ќе ви треба да закрепнете“, рече таа.
Текила: Без мамурлук, ако не претерате
Текилата на многумина им е омилен пијалок за ноќно излегување бидејќи не предизвикува мамурлук, се додека вие контролирате колку ја пиете. Чистата, квалитетна текила направена од 100 проценти агава поминува низ различни видови процеси на ферментација, што значи дека пијалокот содржи помалку шеќер и сродни состојки кои прават да се чувствувате лошо следниот ден. Кога се консумира умерено и со вода која ве одржува хидрирани, можеби ќе можете да се разбудите следниот ден без мамурлук.
Извор: hr.n1