Состојки:
300 гр мелени бисквити
200 гр кокос
200 гр шеќер во прав
2 dcl сок од портокал
1 литар млеко
1 пудинг од ванила
1 чоколаден пудинг
4 супени лажици густин
2 маргарини од 250 гр
200 гр мали бисквити
1/2 л слатка павлака
4 банани
10 лажици шеќер
сок од портокал за потопување бисквити
Подготовка:
Прв фил:
Во 1/2 литар млеко сварете пудинг од ванила, 2 лажици густин и 5 лажици шеќер. Измешајте ладно со половина од изматениот маргарин.
Втора фил:
Во 1/2 литар млеко сварете чоколаден пудинг, 2 лажици густин и 5 лажици шеќер. Измешајте ладно со половина од изматениот маргарин. Оставете ги двата филови во фрижидер околу еден час.
Кора:
Измешајте мелени бисквити и кокос (може да ставите ореви наместо кокос), прелијте со 2 dcl сок од портокал, посебно изматете 1 маргарин и 200 гр шеќер во прав и сè соединете. Оставете во фрижидер околу еден час. Потоа поделете на два дела.
Редење торта:
Користете кружен калап со дијаметар од 26 см и покријте го со проѕирна фолија. Во калапот рачно притиснете половина од мелената кора од бисквит.
Потоа се премачкува со половина од првиот фил, па се редат ред бисквити, натопени во сок од портокал. Потоа премачкајте со половина од вториот фил, па бананите исечкани на прстени или по должина, кои ги попрскавме со сок од лимон.
Повторно премачкајте со другата половина од вториот фил, повторно бисквити, па остатокот од првиот фил.
На крајот од кората од мелените бисквити, која е малку незгодна за притискање одозгора, па можете да ја виткате помеѓу две проѕирни фолии на круг (од друг калап) и само префрлете и лесно притиснете.
Оставете во замрзнувач околу 3 часа. Потоа превртете ја тортата на плех и премачкајте ја со шлаг или чоколадо и ставете ја во фрижидер.
Забелешка:
Наместо кокос можете да ставите печени, мелени ореви или лешници. Наместо банани, можете да ставите некое друго овошје. Тортата е висока и изобилна.
Извор: Стил.курир.рс