Ги јадеме секојдневно – Намирници кои го зголемуваат ризикот од дијабетес – ММС
ММС

Објавено на: 11/10/21 7:03 PM

Ги јадеме секојдневно – Намирници кои го зголемуваат ризикот од дијабетес

Кога зборуваме за дијабетес, тоа е обично во контекст на исхраната и храната што треба да се јаде. Но, една нова студија открива дека постои сосема друга категорија на храна која може да игра голема улога во развојот на дијабетес.

Минатата недела, научниците од Универзитетот во Алберта во Канада и Медицинскиот универзитет во Иран ги објавија резултатите од студијата во списанието „Nutrition Journal“. Тим од специјализирани диететичари, ендокринолози и експерти за наука за храна истражувале како млечните производи можат да бидат поврзани со развојот на дијабетес, кој често е поттикнат од лошата исхрана.

Со текот на годините, тие ги следеле прехранбените навики на 639 луѓе на кои им бил дијагностициран преддијабетес. Девет години по почетокот на студијата, тие го мереле бројот на случаи во кои овие пациенти развиле дијабетес тип 2, што е околу 25%.

Намалениот внес на млечни производи е поврзан со зголемен ризик од дијабетес

Авторите на студијата велат дека кога податоците се споредуваат со учесниците кои редовно консумирале млечни производи, оние кои ги внесувале помалку (за околу 50%) имаат поголем ризик од развој на дијабетес.

Се чини дека факторот на маснотии има и специјални ефекти.

Млечните производи со малку маснотии се поврзани со намален ризик од развој на дијабетес тип 2.

Научниците објавија дека зголемената потрошувачка на млечни производи кои имаат помала содржина на маснотии е поврзана со намален ризик од развој на дијабетес тип 2, ако се спореди со нивото на потрошувачка што не се променило со текот на времето. Се чини дека најголемо влијание имаат млекото и јогуртот со малку маснотии.

Ова особено важи за испитаниците кои ја зголемиле потрошувачката на ваква храна, каде што ризикот е намален за цели 43%.

Зголемениот внес на јогурт со малку маснотии и целосно намалениот внес на јогурт со висока содржина на масти доведоа до 27% помал ризик од развој на оваа болест.

Сирењето го зголемува ризикот

Научниците следеле и што се случува кога наместо млеко со малку маснотии се консумира полномасно сирење – ризикот се зголемува за 66 отсто, а кога јогуртот со малку маснотии ќе се замени со ова сирење, ризикот е дури 47 отсто поголем.

Можна причина за тоа, наведуваат авторите, е тоа што кога ќе се зголеми внесот на млечни производи со малку маснотии, тоа може да биде замена за консумирање многу нездрава храна, па еден јогурт на кој сте додале овошје може да биде замена за сладолед.

Тие исто така истакнуваат дека ферментацијата во јогуртот може позитивно да влијае на начинот на кој телото го обработува шеќерот, без разлика на процентот на маснотии во јогуртот. Истражувањата покажуваат дека консумирањето на кој било јогурт (процент на масти) е поврзано со намален ризик од развој на дијабетес тип 2.

Извор: Стил.курир.рс

Фото: Shutterstock