Не ги фрлајте лушпите од лукот  – Одлични се како додаток во храна – ММС
ММС

Објавено на: 11/7/21 6:24 PM

Не ги фрлајте лушпите од лукот  – Одлични се како додаток во храна

Лушпата од лукот е богата со фенилпропаноиди кои се полни со антиоксиданси. Затоа е одличена за имунитет и има антиканцерогени својства, а експертите се согласуваат дека лушпата има повредни материи од самиот кромид.

Повеќето од нас ќе фрлат излупена кора од лук, не мислејќи дека всушност може да биде корисна. Но, тоа може, и за – супа. Едноставно додадете го во сите состојки за супа и варете. Извадете го при стискање. Ако се плашите од прејак вкус, додадете само една до две лажички лушпи, а ако сакате силен вкус на лук, можете веднаш да ставите цел грст.

Супата можете да ја зготвите и само од кора од лук. Готова е за 10-15 минути откако водата ќе почне да врие. Оваа супа можете да ја користите како посебна супа, а можете да ја зачувате и да ја користите за готвење ориз или додавање во сосови.

Затоа, не ги фрлајте лушпите од лукот откако ќе ги исчистите, туку чувајте ги во кеса и употребете ги. Фрлете ги само оние парчиња што се валкани.

Лушпата од лук е богата со фенилпропаноиди кои се полни со антиоксиданси. Затоа е одличен за имунитет и има антиканцерогени својства. Многу експерти се согласуваат дека лушпата има повеќе вредни материи од самиот кромид.

Богата е и со специфични флавоноли кои го намалуваат крвниот притисок и спречуваат акумулација во артериите. Содржи и многу влакна. Сите овие состојки се одлични за здравјето на срцето, дигестивни проблеми и намалување на холестеролот и некои видови на рак.

Кога користите кора од лук, погрижете се да е органска бидејќи во спротивно ќе внесете пестициди во вашата исхрана.

Повеќе идеи за користење на кора од лук:

Чувајте ги во замрзнувач и користете за чорби, грав, супи од зеленчук и месо.

Кората од лукот е полна со фенилпропаноиди кои се полни со антиоксиданси и затоа е добро да се јаде. Додадете цели лукчиња за време на готвењето и јадете ги, предлагаат експертите. Можете да ги печете со компири и месо или да ги додадете во чорби како грав.

За чај – во топче ставете кори од лук и потопете ги во врела вода. Оставете неколку минути.

Печете го лукот со лушпата и додадете го во садовите. Целите главици лук, откако ќе ги извадите првите валкани слоеви од лушпата, завиткајте ги во алуминиумска фолија и печете во рерна околу 40 минути на 180 степени. Можете да го чувате во фрижидер до една недела или во замрзнувач до шест недели.

Преземено од: https://www.24sata.hr/