Данска ги олабави мерките за влез, а Италија ги затегна со нов протокол за македонските граѓани – ММС
ММС

Објавено на: 10/27/21 10:38 AM

Данска ги олабави мерките за влез, а Италија ги затегна со нов протокол за македонските граѓани

Данска ги олесни ковид правилата за влез на македонските државјани, а Италија ги затегна. Со најновата одлука на данските авторитети, нашите државјани ќе можат да влезат во Данска, без ограничувања или валидни причини но, потребно е да приложат валиден ЕУ дигитален сертификат кој што вклучува потврда за вакцинација (одобрени од ЕМА), потврда за закрепнување (не постара од 12 месеци) или негативен ПЦР тест.

Со најновата одлука на италијанските власти, Република Северна Македонија се преместува од листа Д во листа Е, со што не е дозволено туристичко патување за државјаните на Република Северна Македонија во Италијанската Република. Притоа на нашите државјани им се дозволува влез исклучиво за: работни потреби; апсолутна итност; здравствени потреби; потреби за студирање; враќање во својот дом или живеалиште.

Враќање или влез во Италија, се дозволува за оние државјани на Северна Македонија кои имаат регулирано долгорочен престој во Италија и за нивните членови на семејството. При влез или враќање во Италија од нашата држава задолжително е презентирање на: Пополнет онлајн формулар за локација (dPLF), негативниот резултат на молекуларен или антигенски тест покрај што сепак следува задолжителна самоизолација и здравствен надзор во период од десет дена. По десетте дена изолација, задолжително е да се изврши дополнителен молекуларен или антигенски тест.

Повеќе информации, на следниот линк: https://www.mfa.gov.mk/mk/page/1706/informacii-za-covid19

Извор: МНР