Не ги враќајте мигрантите назад во небезбедни земји, порача Папата Франциск велејќи дека тоа е исто како да се испратат во концентрациони логори – ММС
ММС

Објавено на: 10/24/21 6:33 PM

Не ги враќајте мигрантите назад во небезбедни земји, порача Папата Франциск велејќи дека тоа е исто како да се испратат во концентрациони логори

Папата Франциск апелираше државите да не ги враќаат мигрантите назад во небезбедни земји како што е Либија, каде патат во нехумани услови слични на оние во концентрационите логори.

Папата ја упати оваа порака во време кога лидерите на ЕУ се обидуваат да постигнат договор за мигрантското прашање , кое допринесува за раст на националистичките и популистичките групи ширум блокот.

„Мораме да запреме со враќањето на мигрантите во земјите кои не се безбедни“ – рече Папата потенцирајќи дека на „илјадници мигранти, избеглици и останати, им е потреба заштита во Либија“.

Папата побара од меѓународната заедница да ги исполни дадените очекувања за пронаоѓање трајно решение против приливот на мигранти од Либија и Средоземјето.

 

извор: Н1