МВР негира дека полицајци планирале да малтретираат гласачи во Прилеп, велат таква Вибер група не креирале – ММС
ММС

Објавено на: 10/24/21 3:09 PM

МВР негира дека полицајци планирале да малтретираат гласачи во Прилеп, велат таква Вибер група не креирале

Категорично ги отфрламе како невистинити сите обвинувања за наводно „координирано следење, малтретирање и селективно попречување на слободата на луѓе”, соопштија денеска од Министерството за внатрешни работи, реагирајќи на наводите од прес-конференцијата на Драган Ковачки, член на Извршен комитет на ВМРО-ДПМНЕ.

Ковачки на прес-конференција изнесе тврдења дека „полицајци блиски до Социјалдемократскиот сојуз одработувајќи за оваа партија, формирале злосторничка група за време на изборната кампања која се координитрала на вибер, а чија цел е следење на членови на ВМРО ДПМНЕ и злоупотрeба на службените овластувања, со цел физичко малтретирање и селективно попречување на слободата на движење на луѓе кои не се од Социјалдемократскиот сојуз”.

Од МВР во реакцијата посочуваат дека во јавноста не е изнесен ниту еден доказ ниту дека тоа се договарало, ниту дека МВР на било кој начин е дел од таква наводна операција, ниту пак дека тоа реално се случувало.

-Ја информираме јавноста дека МВР нема креирано таква вибер група и дека активностите на МВР и во Прилеп и во било кој друг град не се координираат преку вибер групи. Во исто време, после направена проверка на статистиката за возила испратени на технички преглед, информираме дека тој ден во Прилеп нема испратено возило на технички преглед, ниту пак, е изречена санкција за сообраќаен прекршок, што говори дека наведените дејствија, всушност, не се случиле. МВР веднаш започнува внатрешна истрага за утврдување на фактите, имајќи предвид дека вибер групи или графички прикази од вибер групи може да се креираат и изработат во секое време и од секого, и имајќи предвид дека до МВР не е пристигната ниту една пријава од граѓанин за дејствија во Прилеп на денот на изборите какви што беа презентирани на прес – конференцијата, стои во реакцијата од МВР.

 

МИА