Традиционален колач од северот на Италија е вистински рај за стомакот, но и за очите. Многу лесно се подготвува, пристигнува за помалку од 40 минути, и има совршен вкус, така што немате изговор да не ја пробате сами оваа торта со сливи.
Потребни состојки:
300 гр мазно брашно
200 гр рикота
70 гр шеќер
2 лажички прашок за пециво
Прстофат сол
90 мл млеко
60 мл маслиново масло
1 јајце, изматено
20 свежи сливи, преполовени и без семки
Путер за подмачкување на калапот
Подготовка:
Подгответе го тестото така што ќе го измешате брашното, рикота, шеќер, прашок за пециво и сол во голема чинија. Потоа додадете млеко, масло и јајце додека не добиете мазно тесто што може да се направи со рака. Обликувајте го во топка и оставете го да одмори додека ги подготвувате сливите.
Расукајте го тестото на дебелина од околу 2,5 см и ставете го во плех за печење претходно намачкан со путер. Калапот може да биде и квадратна форма за класични колачи. Ставете го тестото во сад и лесно израмнете ја површината со прстите. Лесно притиснете ги поделените сливи во тестото, со исечената страна надолу.
Печете на 200 степени 30 минути или додека сливите не омекнат и не се сварат, а одозгора колачот да добие златна боја.
Извор: Ноизз.рс