Палента обично се прави од жолто пченкарно брашно, но нема да погрешите ако го замените со бело.
Покрај тоа, палентата буквално ги „полни“ цревата благодарение на богатата содржина на влакна што апсорбира вода, отекува и создава долготрајно чувство на ситост.
Сто грама варено пченкарно брашно содржи само 70 калории, но доколку во палентата не додадете сирење со полно маснотии, крем, сланина …
Една чаша жолто пченкарно брашно содржи околу 8,5 гр влакна, што е дури 34 проценти од препорачаната дневна доза за жени и 22 проценти за мажи.
Познато е дека растителните влакна, покрај многуте други здравствени придобивки, промовираат и здраво слабеење, бидејќи нивната потрошувачка го регулира варењето на храната, а бидејќи даваат долготрајно чувство на ситост, се спречува прејадувањето.
За губење на тежината, оптимално е да консумирате околу 1.500 калории дневно, така што со диетата со палента нема да го нарушите овој план.
Понеделник
Појадок: 100 гр палента, чаша јогурт со малку маснотии и една краставица
Ручек: 100 гр палента, 50 гр младо сирење и еден домат
Вечера: 100 гр палента, чаша кефир
Рецепт за палента
За подготовка: 100 гр палента, потребни ви се две чаши вода, сол, две јајца и две лажички сусам.
Додадете палента во зовриената солена вода, промешајте брзо за да не се згрутчи и измешајте ги свежо изматените јајца.
Кога палентата е готова, додадете две лажички слабо препечен сусам.
Вторник
Појадок: 200 гр палента, чаша јогурт со малку маснотии и една краставица
Ручек: 200 гр палента, 50 гр младо сирење и еден домат
Вечера: 100 гр палента, чаша кефир
Среда
Појадок: 200 гр палента, чаша јогурт со малку маснотии и една краставица
Ручек: 200 гр палента, 50 гр младо сирење и еден домат
Вечера: 200 гр палента, чаша кефир
Четврток
Појадок: 200 гр палента, чаша јогурт со малку маснотии и една краставица
Ручек: 300 гр палента, 50 гр младо сирење и еден домат
Вечера: 200 гр палента, чаша кефир
Извор: Стил.курир.рс
Фото: